Cuba

CUBA 2000 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  09/03  – 24/03/2000

 

Inreisdocumenten :  Reispas moet nog twee maanden geldig zijn bij verlaten van Cuba.  VOA in Havana is mogelijk ?   Men moet de terugvlucht kunnen aantonen op de luchthaven.  Men moet tevens een reisverzekering voorleggen.  

https://www.checkoutsam.be/info/cuba/visa-verplichtingen/

 

Informatie

https://www.travelsvenue.com/search?q=Cuba

https://www.taste2travel.com/cuba-travel-guide-part-1/

https://www.taste2travel.com/cuba-travel-guide-part-1/

https://www.unchartedbackpacker.com/category/caribbean/cuba-caribbean/

http://www.traveladventures.org/continents/americas/cuba.html

https://www.joaoleitao.com/travel/cuba/

https://onestep4ward.com/category/the-caribbean/cuba/

https://www.unusualtraveler.com/category/destinations/caribbean/cuba/

https://www.globespots.com/country/cuba/

 

Geld:

Cash USD en € meegedaan + bankkaarten en Visa.  

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik had een reisgids van Lonely Planet mee en die voldeed.  Ik had tevens een landkaart, stadplannen en nuttige informatie mee die ik had gekregen op een reisbeurs bij een stand van Cuba.  Er zijn heel veel reisboeken over Cuba geschreven, elke uitgeverij heeft er wel een in aanbod.  

  

Reisplan

Ik heb vooral Havanna en het westen bezocht : Viñales en Trinidad.  Ik reisde rond met het spotgoedkoop openbaar vervoer.

 

Er geraken

Vliegen

Ik betaalde 11.990 BEF voor een retourvlucht van Brussel naar Havana bij Jetair.  Het was een chartervliegtuig van Sobelair die vloog.   

 

 

REISVERSLAG

Met dezelfde vlucht SLR 1865 van Jetair was ik reeds in Cancun, Mexico en deze keer vloog ik door naar Varadero voor 11.990 BEF, heel goedkoop.

Van Varadero luchthaven naar Havana heb ik een taxi gedeeld met vier, er was z.g. “geen bus”. We betaalden samen 75 USD, te duur.  Op mijn vertrekdatum nam ik uit Havana een luxebus van Viazul uit de Terminal Omnibus naar de luchthaven voor 10 USD !  Dus die gaat toch terug naar Havana ?  Navragen, tel. 61-4886, adres: Calle 36 y Autopista.  Deze bus vertrekt uit Varadero naar Havana om 8.00, 16.00 en 18.00 uur, aankomst 10.50, 18.50 en 20.50 uur.  Prijs 10 USD, aanrader.

Goed vervoer is duur in Cuba.  In Havana kun je voor 1 BEF van de ene naar de andere kant van de stad rijden met het openbaar vervoer, de “kameel”, een soort beestenwagen getrokken door een truck.  Een taxi in de stad kost 3 USD.

Als je budgetvriendelijk wil reizen, wissel dan maximum 10 USD in peso’s bij een peso-verkoper (winkel e.d.) en leef zoals de Cubanen.  Als je in het toeristencircuit blijft, is Cuba duur.  Vooraleer je iets koopt, navragen of de prijzen in in peso’s of in dollars zijn aangeduid.  Het teken van dollar of peso is gelijk !  Zo zag ik eens toeristen 6 USD betalen voor twee ijsjes en de verkoper nam het zonder aarzelen aan.  Een lekker ijsje op straat kost slechts 3 pesos ( 6 BEF).  Een refresco – verfrissing vb. Cola, limonade kost slechts 1 peso ( 2 BEF).  Je moet het dan wel op straat opeten.  Op een terras of in een bar kost een Cubaanse cola 1 USD.  Aan de toog in een Cubaanse bar kost een biertje “Tropical” 10 pesos ( 20 BEF) en een ron slechts 1.25 peso.  Een piso kost 7 pesos.  In het toeristencircuit kost een mojito 2,50 USD, een biertje 1 USd en een Cubaanse Fanta 0,65 USD.  In de bar Floridita in oud Havana dronk Hemingway steeds zijn daiquiri.  Dat heb ik ook eens gedaan, 6 USD maar wel van de oude prachtig ingerichte bar genoten.  Het zit er steeds afgeladen vol met toeristen.  Op het kathedraalplein op een terrasje kost een biertje 2,50 USD.  Een kippenbil met wat “frietjes” kost op het strand 5 USD.  Een zichtkaart kost 20 BEF en met zegel 40 BEF.  Een telecard waar je tweemaal kort ( 1 minuut) naar België kunt bellen kost 10 USD.  Een gsm in maart 2000 werkt nog niet in Cuba.  Gebakjes zijn lekker en goedkoop.  Voor een bak sigaren, Montechristo nr. 1, 25 stuks betaalde ik de gangbare 25 USD.  De sigaren die de Cubanen zelf roken kosten 1 peso ( 2 BEF) maar zijn van mindere kwaliteit.  

Varadero is duur, zeer toeristisch en heeft niets te bieden behalve strand.  

Viñales is prachtig, vooral de wandeling op de paadjes tussen de tabaksvelden en droogschuren.  Er tussen staan palmbomen en huisjes van waaruit de Cubanen vriendelijk groeten.  Met wat geluk zal een vriendelijke tabaksboer u wel zijn droogschuur tonen.  Dat vond ik heel interessant; ik spreek Spaans en het was een gezellige babbel.  

Trinidad is een prachtig oud koloniaal en rustig stadje, een must voor iedere Cuba-bezoeker.  De meesten blijven er drie dagen: overdag door de sfeervolle straatjes en pleintjes slenterend en ‘s avonds ergens naar muziek gaan luisteren.  Ik ging iedere avond naar de Associacion de Baile, een dansclub dicht bij de Plaza Central waar ik de salsa en merengue heb leren dansen met een clublid.  Je zit in open lucht op banken en danst op de aarde onder enkele bomen met een orkestje die op het einde rondgaan om een fooi te krijgen.  Geen entreegeld.  Vriendelijke mensen en een goede sfeer waar je meer als vriend dan als toerist wordt bekeken.  

  

LOGIES

  1. Havana : Homestay bij Geraldina, Crespo 114, entre Trocadero y Colon in oud Havana, tel. 63-2404 gelegen in een Cubaanse volkswijk.  10 USD voor een kamer met douche.  Geraldina is een behulpzame en vriendelijke dame.  Er is een keuken waar ik kon ontbijten en avondmaal nemen.  Het is vijf minuten van Avenida Marti met zijn rambla.  Goede ligging voor wandelingen in oud Havana.
  2. Viñales : in de streek Pañar del Rio.  Bij Yiya y Pepe, Calle Nodarse 10 in Viñales, tel; 93363.  Rustig gelegen in een kleine zijstraat, aanrader.  12 USD per kamer, tot 4 personen, morgenmaal 3 USD, avondmaal 8 USD, overvloedig en zeer lekker.  Propere Casa Particolar met badkamer.  Voor het huis staan twee schommelstoelen.  Achteraan bevindt zich een terras waar je kunt lezen of luieren met een biertje.  Er is een zicht op enkele patio’s met bananenbomen.  Yiya is een uitstekende kokkin.  Zij heeft mij een overvloedig en lekker avondmaal bereid van vijf verschillende schotels, fruit en een volle kan fruitsap.  De achterliggende bergen, de stilte en de natuurgeluiden met een prachtige sterrenhemel en volle maan met een mojito dienden als afsluiter.
  3. Trinidad : Nilda, Calle Echenagusia, entre Zerquera y Simon Bolivar, tel. 1130 en 3086.  Rustig gelegen in een kalme straat op vijf minuten van het centrum.  10 USD voor een kamer met drie dubbele bedden voor mij alleen.  3 USD voor het ontbijt en 6 USD voor het avondmaal.  Het is een oud koloniaal huis met twee kamers.  Er is een patio met prachtige bloemen en terras.  Nilda is 55 jaar, heel vriendelijk een een uitstekende kokkin.  Als ik terug in Trinidad ben ga ik er zeker terug heen.  Aanrader.
  4. Gezien ik enkel een vlucht had besteld en ik een hoteladres daar nodig had, boekte Jetair mij op hun adres in Varadero.        

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.