Denemarken

DENEMARKEN 1989

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  

Skandinavië is een favoriete reisbestemming voor mij.  Er is zoveel natuurschoon en er is ook nog een rijke cultuur in Noorwegen en Denemarken.  Van uit België is het niet zo heel ver weg, in mijn geval 820 km tot aan de grens.  De wegen zijn er uitstekend en er zijn zoveel bezienswaardigheden die overal goed zijn aangeduid.

1989 : Ik maakte een reis naar Denemarken met als voornaamste doel bezoek aan Legoland met mijn zoon.

1994 : Met personenwagen via Denemarken naar Noorwegen en Zweden.  Op mijn heenweg was ik op 6/8/94 bij Mons Klint, Nykobing en Rodby.  Op 7/8/94 bij Bogo, Faro, Krengerup, Neastved, Vordingborg.  Op de terugweg was ik op 25/8/94 in Kopenhagen, Frederiksborg, Helsingor.  Op 26/8/94 was ik in Maribo.

25/06/2000 : Ik heb een tweedaagse wandeltocht gemaakt in Viborg bij IML.  Van de Deense grens naar Viborg is het nog 200 km.

2004 : met mijn eerste camper via Zuid-Zweden en de Aland eilanden naar Finland voor een IML-wandelhappening en daarna naar Lapland, de Noordkaap en in drie dagen door regen dwars door Zweden terug naar Denemarken, Duitsland  en België.

2012 : Met mijn tweede camper, Els en mijn Indische vrienden via Denemarken naar Noorwegen, deels door Zweden naar de Aland eilanden en terug. Er doorgetrokken op 14/08/2012.

 

 

Informatie

 

 

https://www.travelsvenue.com/2016/02/denmark_33.html : reisblog

http://www.traveladventures.org/continents/europe/denmark.html : reisblog

https://onestep4ward.com/category/northern-europe/denmark/ : reisblog

https://www.globespots.com/country/denmark/ : reisblog

www.visitdenmark.com : toeristisch bureau, campings

www.denemarken.starttipscom

www.denemarken.dt.dk : logies

www.scandlines.dk : ferry Puttgarden – Rodby

www.dvl.dk : wandelen in Denemarken

www.dcf.dk : Deense fietsersbond

www.naturturist.dk : natuurgebieden op Noond Jutland

www.dsb.dk : Deense spoorwegen

www.bedandbreakfast.dk : zoeken en boeken

www.bondegaardsferie.dk : plattelandstoerisme

www.danhostel.dk : jeugdherbergen in Denemarken

 

 

Geld:

Cash € meegedaan + bankkaarten en Visa en DKK uit ATM gehaald.  

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Dominicus gids.

Kaarten had ik gekregen van de toeristische dienst op een vakantiesalon.   

  

 

  

REISVERSLAG

 

 

28/04/1989

Van Maldegem naar de Deense grens bij Froslev is het 820 km en een dagreis.  Het gaat vlot over de Duitse autostrades.  Flensburg is de Duitse grensstad aan de Flensburg Fjord : https://www.flensburger-foerde.de/en/  Eenmaal in Denemarken wordt het overal veel rustiger.  Het landschap is groen en we rijden langs stille wegen op het platteland.  Aan de andere kant van de fjord ligt het veel drukkere Flensborg.  In Grasten bezoeken we de barokke slotkerk.  Overal staan mooie witte kerkjes in Deense stijl, zoals in Rinkenaes waar de oudste kerk in Denemarken staat uit 1158 : https://kirche.dk/ng/kirchen/gravenstein/rinkenis/ In Kliplev staat de klokketoren naast de kerk : https://www.visitsonderjylland.com/tourist/information/kliplev-church-gdk1015685

Kvaers Kirke vonden we ook mooi.

 

      

29/04/1989

We bezoeken de mooie Flensburgfjord en komen aan in Sonderborg waar we het Sandberg Slot bezoeken  https://www.sandbjerg.dk/da/  Het is hier prachtig aan de baai met veel inhammen en haventjes zoals Horuphav. Via Aabenraa, Haderslev en Kolding rij ik naar Vejle waar we overnachten in de jeugdherberg, een betaalbaar alternatief in Denemarken.  We bezochten de mooie stadjes Haderslev en Kolding.    

 

  

30/04/1989

De reis was speciaal georganiseerd voor mijn zoon die vandaag Legoland zou bezoeken.  Legoland ligt in centraal Jutland en er is ook een luchthaven bij.  Tom heeft er zich de ganse dag goed geamuseerd.  www.legoland.dk  

 

 

01/05/1989

Vandaag rijden we naar Fredericia om via een grote brug, de Little Belt, het eiland Funen te gaan verkennen : www.visitfyn.com We maken een ommetje langs de westkust en komen in Assens terecht. In Faaborg bezoeken we het kasteel Den Gamle Gaard www.visitfaaborg.com Van hier kan men ook de ferry nemen naar het eiland Aero.  Het is leuk wandelen in het oud centrum op de Holkegade.  Er is ook een leuk haventje.  De Svaninge Bakker (heuvel) is het ommetje waard. De omgeving is heel mooi.  Dyreborg, 7 km van Faaborg, is een idyllisch vissersdorpje.  We vergeten niet het kasteel Steensgaard te bezoeken en tot slot de enige ronde witte versterkte kerk op Funen in het dorpje Horne.  We rijden door naar Svendborg en komen via een lange brug op het langgerekte eiland Langeland terecht.  Het is hier rustig, een echt vakantie eiland waar de vikingen thuis waren. In Bjerreby bij Tullebolle is een groot hunebed te zien.  Er zijn veel dolmens te zien op het eiland.  We gaan lunchen in een typisch Deense kro (herberg) rechtover de kerk van Lindelse.  De kerk van Humble is een van de grootste dorpskerken in Denemarken.  In Humble ligt een graftombe die van een vikingkoning zou zijn.  In Ristinge is een mooi lang strand.  Bagenkop is het zuidelijkste dorp op Langeland; in het vissershaventje liggen kleurrijke kotters en zwermen meeuwen uit op zoek naar een visje.  Op de Bagenkop Bjerg staat een prachtige vuurtoren.  Er is ook een dolmen in de omgeving : https://www.hunebednieuwscafe.nl/2020/08/hulbjerg-hunebed-op-langeland-in-denemarken/   In Tranekaer staat een kasteelmuseum dat kan bezocht worden  www.valdemarsslot.dk   Een bezoek aan Skovsgaard mag zeker niet ontbreken.  Er is veel te zien op het vikingeneiland www.langeland.dk   We rijden terug naar Funen en bezoeken het bekende kasteel Egeskov, : www.egeskov.dk Het is een prachtige waterburcht.  We overnachten in www.danhostelodense.dk           

             

 

02/05/1989

In Odense gaan we het huis van Hans Christian Anders bezoeken in Deense stijl https://www.stralenddenemarken.nl/stedentrip-odense-denemarken-andersen/  Daarna rijden we door naar Middelfart waar we over de grote brug Fredericia bereiken.  Na Vejle rukken we op naar Silkeborg, www.silkeborg.com  We bevinden ons nu in het Merengebied.  Gammel Rye is een mooi plaatsje.  Met zijn 147 meter hoogte is de www.himmelbjerget.dk de hoogste berg in Denemarken. We hadden er een mooi uitzicht op de omgeving en het meer.  We rijden door naar Aarhus waar we overnachten.  

 

 

03/05/1989

Na ons ontbijt in de jeugdherberg van Aarhus bezoeken we de pittoreske Gamle By, het historisch centrum https://www.dengamleby.dk/ en rijden daarna naar het noorden, richting Randers.  In Hobro volg ik de Mariager Fjord www.visitmariagerfjord.org Meer info op www.visitnordjylland.com We bezoeken de viking burcht Fyrkat en het openluchtmuseum  https://www.dansk.nl/poi/vikingecenter-fyrkat-denemarken/#top  In Als volg ik de kleine weg langs de woeste oostkust en in Egense nemen we de kleine ferry naar Hals.  Daarna volg ik verder de kust naar Saeby.  Na een kort bezoek gaat het verder naar Frederikshavn waar we het Mollehuset bezoeken, het Molenhuis.  In Skagen komen we aan in het noordelijkste punt van Jutland waar we de verzande kerk in de duinen bezoeken : https://www.toppenafdanmark.dk/toppen-af-danmark/se-oplev/den-tilsandede-kirke-gdk695262 Verder dan de Gray Lighthouse komen we niet want dat is ons eindpunt.  In Hirtshals nemen we een kijkje bij de ferryhaven waar men vertrekt naar Noorwegen.  https://www.toppenafdanmark.com/hirtshals-tversted/sights-and-attractions-hirtshals  Hier is heel wat te zien.  In Hjorring volgen we de westkust; onderweg veel campings.  We bezoeken de plantentuin Jesper in Blokhus https://www.visitnordjylland.com/north-jutland/destinations/blokhus  Vandaag stoppen we in Feritslev waar we overnachten op de Klim Strand Camping www.klimstrand.dk

 

 

04/05/1989

We maken een klein ommetje naar Bulbjerg aan de woeste kust https://wildaboutdenmark.com/bulbjerg-the-bird-cliff-of-jutland/

Nadat we deze prachtige plaats bezocht hebben rijden we door naar Thisted en daarna naar Nykobing.  Onze volgende stop is  Bovbjerg aan de westkust : http://www.opstapmetdecamper.nl/joomla25/index.php/denemarken-2017/bovbjerg  We volgen de kustweg in zuidelijke richting naar Ringkobing op een smalle landengte met links de Nissum Fjord.  Hier voel je de zee in je haren waaien. In www.hvidesande.dk lag een grote vloot garnaalvisserboten in de haven van het Nederlands bedrijf Heiploeg.  In Esbjerg overnachten we op de jeugdherberg.  In de omgeving is heel wat te zien : https://www.planetware.com/tourist-attractions-/esbjerg-dk-jut-esb.htm  Er is een viking openluchtmuseum in Esbjerg.

 

 

05/05/1989

Vandaag bezoeken wij Fano eiland http://visitfanoe.dk/en/nature/wadden-sea-national-park/ en bezoeken het Wadden Zee Nationaal Park, heerlijk wandelen hier en we zien veel zeehonden op het strand liggen maar we kijken ook uit of we amber kunnen vinden.  Het oude Ribe gaan we uitgebreid verkennen, de kathedraal en ook het oud pittoresk stadsgedeelte. https://www.visitribeesbjerg.dk/ribe-esbjerg/oplev-ribe/oplev-ribe  In Ribe is heel veel te zien, vooral oude huizen in het historisch centrum : https://travelinculture.com/visit-ribe-in-denmark-wadden-sea/ Vervolgens komt het eiland Romo aan de beurt alweer een eiland https://www.denmark-getaway.com/waddensea.html Het is een rit van 9 km over een strekdam.  Er is een breed zandstrand waar in zomermaanden tot honderdduizend auto’s op het strand staan, je mag ook op het strand rijden.  Ideaal voor kite surfing. Na Romo rijden we wat landinwaarts naar Logumkloster, een indrukwekkende kloosterkerk uit de vijftiende eeuw.  We gaan nog wat zuidelijker en bezoeken nu Mogeltonder https://www.visitdenmark.nl/denemarken/reis-plannen/mogeltonder-kirke-gdk610731  http://www.metdeautoopvakantie.be/denemarken/sonderjylland/133-mogeltonder  We sliepen nog een laatste nacht in het Jeugdhotel in Tonder vooraleer morgen naar huis te rijden.

 

 

 

 

 

   

     

   

  

          

 

 

 

 

   

      

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.