SAINT-MARTIN – F 2024
VOORBEREIDING
REISPLAN:
Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.
Inreisdocumenten
Toen ik op 29/01 uit Guadeloupe geland was op Grand Case, Frans Saint Martin keek de politie vluchtig naar mijn reispas en mocht ik doorgaan, ik ben een EU-burger. Daarna nam ik de bus naar het Nederlands gedeelte, geen grenscontrole. Toen ik op 30/1 van uit het Nederlandse gedeelte een vlucht wou nemen naar Antigua vroeg Immigratie of ik langs de Franse kant op het eiland was aangekomen want ik had geen stempel IN. Bijgevolg kreeg ik hier geen stempel UIT. Op 11/2 aangekomen met de veerboot op het NL gedeelte kreeg ik een stempel IN. Toen ik op 11 en 12/2 tweemaal een daguitstap deed met een busje naar Marigot moest ik niet stoppen aan de grens Nederlands en Frans gedeelte; er is nauwelijks een grens te zien. Toen ik op 12/2 met de veerboot naar Anguilla vertrok uit Marigot (FR) kreeg ik een stempel UIT en moest ik een vertrektaks van 5 $ betalen.
Reisperiode: 11 februari 2024
Geld:
Geen probleem, ik heb voldoende euro op zak. Aan de Franse kant betaalt men uitsluitend in euro en aan de Nederlandse kant met USD.
Reisgidsen en kaarten :
Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes.
Informatie
www.st-martin.org : toeristische dienst
www.maponsxm.com : kaart van het eiland
https://suetravels.com/category/north-america/st-martin/
https://www.taste2travel.com/postcard-saint-martin/
http://www.traveladventures.org/continents/americas/saint-martin.html
https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-st-martin/
https://www.globespots.com/country/saint-martin-and-sint-maarten/
ER GERAKEN
Vliegen
Op de kleine luchthaven van Grand Case kan men enkel naar Guadeloupe of Martinique vliegen. De internationale vluchten vertrekken van het Prinses Beatrix luchthaven in Philipsburg, Nederandse kant van het eiland.
Bootreis
https://voy12.com/en/ Met deze boten kan men naar Saint Barthélemy of Anguilla varen van uit Marigot.
REISVERSLAG
Dag 38 – zondag 11 februari 2024
Ik was deze morgen met de boot aangekomen uit Saba in Philipsburg, het Nederlands gedeelte. Ik had via www.airbnb.com een kamer geboekt bij Karly’s Guesthouse Back Street nr. 190 en als ik van de boot stap is het nog een km wandelen naar mijn verblijf. De uitbaters zijn Dominikanen, mijn kamer en badkamer zijn netjes. Ik heb dan meteen op mijn gsm mijn vlucht voor 14/2 geboekt met KLM naar Parijs en de trein naar Brussel. Ik besluit om met het busje naar Marigot te gaan, 2 $. Ik had geluk want deze namiddag zou de bekende carnavalstoet uitgaan, een hoogtepunt in Marigot. Ik heb lang naar de stoet gekeken, mooie kostuums en veel pluimen, grote trucks prachtig versierd waarop groepjes bijna uitsluitend zwarten staan. Iedere groep heeft een andere kleur van outfit. De Police Territoriale is overal aanwezig om alles in goede banen te leiden. De ganse gemeenschap van Marigot is van de partij en het is erg druk, ook met bezoekers van het Nederlands gedeelte. Hier volgt een sfeerbeeld van het carnaval https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=418262057205306 Op een plein staat een groot podium en is het druk bij de foodtrucks en bars. Ik eet een curry goat met een biertje voor 20 €. Het feest blijft de ganse dag tot ’s nachts doorgaan. Ik neem een busje terug naar Philipsburg. Naast mijn Karly’s Guesthouse is er een Dominikaanse bar waar het rustiger is en een frise Presidente maar 2 $ in plaats van 4 in Marigot. Ik geniet van de sfeer en de typische muziek.