CAMBODJA 2001

 

 

 

ALGEMENE INFO

 

 

Reisperiode

Van 13 april tot 25 april 2001

 

 

Kaarten

Ik heb mij beholpen met een summier kaartje in LP.  Eenmaal in Siem Reap heb ik in een hotelletje een gids “Siem Reap Angkor visitor’s guide” gevonden.  Die vindt je ook in Sihanoukville en bevatten veel nuttige informatie, o.a. plattegronden van Angkor. De website voor deze gidsen kun je raadplegen op www.chez.com/facg  of bij Canby Publication op www.canbypublications.com Bij Momument Books, nr. 46 Norodom in P.P. kun je kaarten kopen van Cambodja, mail: mb@bigpond.com.kh

 

 

Reisgids

Ik had een oude LP gids, die totaal voorbijgestreefd was, doch de kaartjes kon ik gebruiken en de beschrijving van sommige bezienswaardigheden.  Verder had ik nog kopies van een aantal reisverslagen van Wegwijzer bij.

 

 

Hoe er geraken

Ik had een vlucht naar BKK en had reeds voordien Laos bezocht, zou dan terugkomen naar BKK en vervolgens Myanmar bezoeken.  Ik heb bijgevolg overland gereisd (zie verder) Je Men kan in BKK kijken en vergelijken bij de talrijke reiswinkels op Khao San Road., vb bij :

Cheap and Smile Tour Ltd,

149/2 Soi Rambatree

Chakropong Road

Je kunt hier ook een visum aanvragen en de vlucht als je die wil of beter een bus boeken naar Poipet of Nong Khai.

Op de website van Bangkok Air is wel wat info te vinden : www.bkkair.co.th

 

 

Visum

Mijn visum heb ik aangevraagd op de Cambodjaanse ambassade in Vientiane.  Ik moest twee formulieren invullen en twee pasfoto’s afgeven.  De prijs : 20$ + 5$ als je het dezelfde dag (dadelijk) wil meenemen, alhoewel ze verder niets te doen hadden en ik alleen was op hun ambassade. De officiële overgangsplaatsen bevinden zich : Pochentong Int. Airport, Seam Reap airport, Poipet (Thailand), Koh Kong (Thailand) en Bavet (Vietnam). 

 

 

Ambassade

Het adres van de ambassade in Brussel is mij onbekend.  De Belgische ambassade in P.P. bevindt zich op #6, Street 306, tel. 23-213697. 

 

 

Informatie

Enkele sites heb ik reeds hogerop, bij “kaarten” vermeld.  Een zeer goede en uitgebreide site bevindt zich op www.cambodia-web.net   Het Cambodian Tourism Office bevindt zich te 1180 Brussel, 19 Rue Joseph Bens, tel. 02/345.49.36 of 0903-99059, waar waarschijnlijk ook de ambassade is gevestigd.   In Frankrijk is informatie te bekomen bij ADTK, 2 Square Philippe Lebon te 77185 Lognes, tel. 33-1-60063596.  Voor wie zich wil verdiepen in de holocaust : The Documentation Center of Cambodia : www.bigpond.com.kh/users/dccam.genocide

De grootste server in Cambodia is www.bigpond.kh

Een andere, Khmer-web : www.khmerweb.com

De Bayon Pearnik is een  publiciteitsgids, maar bevat ook veel praktische info en als je die op de kop kan tikken, doen, e-mail : bp@forum.org.kh

 

 

Geldzaken

Ik heb  voor mijn vertrek dollars opgenomen met mijn Visakaart in BKK.  Zonder deze kom je niet ver in Cambodia.  Je kunt steeds en overal betalen met $.  Zorg ervoor dat je veel kleine coupures bij hebt.  Het is ook mogelijk met riel te betalen en je kunt in ieder bank $ omwisselen naar riel, vb voor kleine aankopen op straat. 

 

 

Foto’s

Bij C.S. Photo House, 213 Khaosan Road, Bangkok 10200, tel. 629-3732 heb ik intussen fotos van mijn reizen door Laos en Myanmar laten ontwikkelen voor 4.5 baht/foto + 30 bath om een film te ontwikkelen. 

 

 

Reisschema

De klassieke rondreis bestaat als volgt :

Iedereen stevent af naar Seam Reap waar men logeert.  Van daaruit neemt men een busje, fiets of chartert men met enkele personen een tuktuk om drie dagen Angkor te bezoeken, een must en meteen het hoogtepunt.  Met een boottocht van 2-3 uren over het Tonle Sap-meer gaat het vervolgens naar Phom Penh (P.P.) waar men twee dagen blijft om vb. Tuol Sleng en de Killing Fields  te bezoeken (genocidekampen).  Dan gaat het naar de zuidelijke havenstad Sihanoukville die een mooi strand heeft.  Soms brengt men een bezoek aan het nabijgelegen Ream N.P. Bokor National Park bij Sampot schijnt ook de moeite te zijn.  Een enkeling bezoekt in de afgelegen provincie Ratanakiri de bergstammen. 

 

Reisagenten in Cambodia

Ik heb geen gebruik genomen van hun (dure?) diensten, maar je kan ze eventueel vooraf contacteren.  Hier volgen enkele adressen :

 

 

REISVERSLAG

 

Dag 1 – 13/04/2001

Ik kom vandaag uit Laos en moet een heel lange rit maken terug via Thailand omdat de grens tussen Laos en Cambodja gesloten is.  Daar zou binnenkort verandering in komen. Toch ken ik iemand die het gewaagd heeft en mits 15$ smeergeld toch die grens is doorgekomen..  Vanuit Pakse ( Laos) was ik naar de Thaise grens bij Vangtao/Chongmek gekomen, vervolgens naar Ubon Ratchathani en dan de trein naar Buriram.

 

 

Dag 2 – 14/04/2001

Vandaag om 5 uur opgestaan en om 6 uur de bus genomen naar de grens Aranyaphratet/Poipet voor 80 baht.  Ik kom hier aan om 10.30 uur.  De formaliteiten aan Thaise en Cambodjaanse zijde verlopen vlot en weldra sta ik aan het rond punt, 500 meter over de grens.  Na enig zoekwerk en enkele afwijzingen wegens te duur, vind ik een tuktuk die voor 10$ naar Seam Reap rijdt, vertrek om 13 uur en aankomst om 19 uur. Dit is de slechtste weg die ik ooit heb bereisd; gebroken en gebombardeerde bruggen, men moet door rivieren waden met de wagen, door de rijstvelden en rijen palmbomen  rijden, door diepe putten. Bovendien is het nieuwjaar en worden wij door de lokale jeugd met emmers water begoten zodat iedereen drijfnat zit op de tuktuk.  Tot overmaat van ramp zijn alle hotelletjes volgeboekt.  Smiley’s, Red Piano Bar (een Belg), Ivy.  Bij e

en annex van Ivy krijg ik nog een kamer voor 6$, een propere kamer met badkamer.   Na een goed avondmaal (7$) ga ik nog iets drinken bij de Belgische eigenaar van de Red Piano Bar, Geert Caboor, een streekgenoot, tel. 855-12-854150 of 063-963240, email : redpiano@rep.forum.org.kh

Hij verhuurt ook kamers en je kunt er eten.  Geert serveert ook draft Tiger beer.  Van een Belg die ontmijnt in de Cardamonbergen kreeg ik een website : www.asianexp.net

 

 

Dag 3 – 15/04/2001

Met een groepje Amerikaanse toeristen die in mijn hotelletje logeren kan ik een airco-busje delen voor 40$/8  In Angkor kun je kiezen tussen een ticket van één dag (20$) of drie dagen (40$).  Ik koos voor een pas van drie dagen.  Er wordt een foto van u genomen en je moet de pas opspelden.  Het is duur maar Angkor is iets buitengewoons dat je moet gezien hebben. Het is aan te raden een goed plan bij te hebben van het immense tempelkompleks, een ware tempelstad.   Over Angkor zijn vele boeken en gidsen geschreven zodat ik het hier niet ga herhalen.  Trouwens Angkor is enig in de wereld en ik zou steeds maar in superlatieven moeten herhalen.  Wat wij vandaag bezocht hebben is:

Peak Rup

Mae Neak Prem

Prasat Neak Prem

Prah Khan

Ta Prohm

Banteay Srei

Baphuon

Elephant Terrace and Lepra King Palace

Bayon

Angkor Wat bij zonsondergang

Het was een mooie dag waarbij iedereen veel foto’s heeft genomen.

 

 

Dag 4+5 – 16+17/04/2001

Vandaag gaan wij het wat rustiger bekijken.  De Cambodjanen zijn op hun best gekleed want het is Nieuwjaar.  Wij worden als eerbetoon regelmatig met water overgoten of met wit poeder ingesmeerd in het gezicht.  Het is zeer druk in Angkor.  In de vooravond charteren wij een tuktuk en gaan naar het afgelegen Rolluos Palace (geen ticket nodig).  De natuur is daar zeer mooi en de mensen vriendelijk, er zijn bijna geen toeristen en wij zijn de bezienswaardigheid in het kleine dorpje. De volgende dag gaan wij enkel nog in de voormiddag Angkor bezoeken.  Eigenlijk kun je al vanaf 16 uur in Angkor binnen (gratis) en als je de volgende dag goed plant, heb je ongeveer alles gezien.  Drie dagen is teveel.  Op ongeveer een uur varen van Seam Reap ligt Preak Toal, een uniek beschermd ecosysteem met drijvende vissersdorpen, “flooded forests” en is in december trekpleister voor watervogels.

 

 

Dag 6 – 18/04/2001

Met de boot varen wij in 3 uren over het Tonle Sap-meer naar P.P. voor 25$.  Met een pick up worden wij eerst naar een dorpje gevoerd, dan moeten wij onze bagage dragen tot aan een platte boot die ons dan naar de grotere boot brengt.  Er wordt nogal wat gedrumd en met ellenbogen gewerkt.  Af en toe kruisen wij een vissersbootje.  Dicht bij P.P. komen wij in een kanaal terecht tot in de stad. Voor 7$ krijg ik een kamer in Royal Guesthouse.   Ik heb wat in P.P. by night rondgelopen: alles was prachtig verlicht wegens nieuwjaar.  Het Koninklijk Paleis was bijzonder mooi verlicht.  Op een binnenkoer was men in traditionele klederdracht aan het dansen.  Ik bleef enige tijd geïnteresseerd toekijken en werd door de gastdame uitgenodigd om mee te eten en te drinken.  Ik werd door de dames doorlopend uitgenodigd om op traag ritme de typische dansen uit te voeren, wat mij behoorlijk lukte.  De gastdame heet Mrs. Kong Yan van de Tramnek School, een V.I.O.A. Organisation, zeg maar een weeshuis.  Ik heb mijn bijdrage gedaan en afscheid genomen. 

 

 

Dag 7 – 19/04/2001

Na het ontbijt maak ik met mijn Amerikaanse vrienden een citytrip voor 5$ en bezoeken eerst de Killing Fields,  ongeveer 2.000 m2 met veel schedels achter glas en vijf massagraven op het terrein. De gids geeft ons een omstandige uitleg.  De wreedheden die daar door het “communistische” regime van Pol Pot zijn begaan zijn afgrijnzend.  Dan rijden wij naar het Tuol Sleng Museum, een ex-school waar ondervragingen en de wreedste martelingen werden uitgevoerd en als de gevangenen het hadden overleefd nog wat te wachten stond op de Killing Fields. In de vele lokalen staan nog de marteltuigen met lugubere foto’s van slachtoffers.  Wij zijn er allemaal wat stil van geworden.  Vervolgens stoppen wij aan de Russische Markt, waar werkelijk alles te koop wordt aangeboden.  Hier kun je zelfs gekopieerde LP’s van Cambodja kopen; je ziet het verschil niet met nieuwe.   Daarna bezoeken wij nog de Wat Phnom.  In de namiddag maak ik een wandeling bij het Boeng Kak Lake. 

 

 

Dag 8 – 20/04/2001

Na het ontbijt ga ik mijn mail lezen en zenden.  Bij First Travel op nr. 32 Norodom Bld first@bigpond.com.kh verleng ik mijn terugvlucht uit BKK bij Biman. Ik ga een kijkje nemen op Central Market, Psah Tmay en dan bezoek ik Wat Phom en dan het nabije postkantoor.  Ik loop vervolgens langs de boorden van de Tonle Sap rivier.  Daar waar de Tonle Sap uitmondt in de Mekong staat het Royal Palace.  Ik ga eerst een kijke nemen in de Wat Ounalon en Wat Saravoan, vlakbij het paleis.  Voor 3.5$ mag ik het Koninklijk Paleis bezoeken met in de ommuring de Zilverpagode.  Ik vergaap mij aan al dat moois, vooral in de troonzaal.  In het kompleks bezoek ik ook de Silver Pagoda.  Op een terras langs de Mekong rivier neem ik een avondmaal.

 

 

Dag 8 – 21/04/2001

Na het ontbijt in het Royal Guesthouse vertrek ik om 7.30 uur met een luxe bus naar Sihanoukville, prijs 3$.  De weg is in zeer goede staat, geen gaten en ik kom aan om 11.30 uur.  Ik logeer in Meally Chendi Guesthouse voor 6$, propere kamer met bad.  Het kost 7$ voor een dubbel en 10$ voor zicht op zee.  De keuken is voortreffelijk. Het is een aanrader. Ik drink regelmatig een vers suikerriet sap voor 500 riel: het is fris, dorstlessend en voedzaam.  Het strand is vlakbij en het is behoorlijk warm zodat ik onder de palmbomen blijf. ’s Avonds  ga ik een Angkor bier van het vat drinken bij Pet’s Place voor 0.4$, goedkoop. Voor 3$ heb ik een maaltijd en bijhorende dranken.  Sam, de uitbaatster is een knappe Vietnamese.   Ik maak kennis met Ken, een Brit die mij overhaalt te logeren in het nabije Victoria Guesthouse, (aanrader) naast Meally Chendy..  Ze hebben mooie kamers met blauwe tegels en gordijnen, badkamer en wc zijn kraaknet.  De eigenaars zijn vriendelijk en behulpzaam maar spreken weinig Engels. 

 

 

Dag 9+10+11 – 22+23+24/04/2001

Voor 1$ krijgen wij ontbijt bij Pet met baguette/kaas en koffie.  Met een brommer laat ik mij tot Ocheawal strand voeren. Op dat strand bevinden zich minder toeristen en meer Cambodjanen die wegens de taalbarrière weinig contact maken. Samen met Ken neem ik het avondmaal bij Pet.  Ik heb er een rustpost van gemaakt en gerelaxt in dit tropisch weinig bekend paradijs.  Ik kon ook het prachtige Kep bezoeken met zijn zandstranden en palmbossen met twee eilanden  in zijn zicht of het Bokor National Park bij Sampot met bezoek aan het Hillstation en de Popokvil-waterval of het vulkanisch meer en de watervallen van Banlung, hoofdplaats van de provincie Ratanakiri. Het Ream National Park, een kustgebied met jungle, mangrovebossen en een aantal ongerepte eilandjes ligt vlakbij Sihanoukville.

 

  

Dag 12 – 25/04/2001

Na een machtig ontbijt op het terras met zicht op zee bij Meally Chendi, vertrek ik achterop een brommer naar de haven.  De boot naar het eiland Koh Kong, bij de Thaise grens, vertrekt om 12 uur ( er zou er ook en vertrekken om 8 uur) en zal aankomen om 16 uur.  Vanuit Koh Kong vertrekt de boot om 8 uur.  De boot vaart voorbij talrijke ongerepte eilanden voor de kust met af en toe een schilderachtig vissersplaatsje.  De stranden zijn omzoomd met wuivende palmbomen.   Stap af op de tweede stop (Ral Long) of je bent te laat bij de grensovergang – sluit om 17 uur.  Met een open bootje gaat het in tien minuten over de rivier naar Koh Kong city – 3$ – ( in een plenzende bui).  Met enkele medereizigers neem ik een korte rit naar de grens, kost 30 baht.  Het moet nu wel vlug gaan, maar de formaliteiten verlopen vlot aan beide grensposten.  Voor 100 baht gaat het met een busje van de grenspost Hat Lek naar de Thaise stad Trat.  Ik overnacht in Jame Guesthouse (45/1 Muang Road, tel. 39/530458 – email : jamegh@hotmail.com)

 voor 80 baht.  Na het avondmaal met een koel biertje ga ik mijn mail bekijken, wat in Sihanoukville niet mogelijk was

 

 

Dag 13 – 26/04/2001

Vandaag reis ik verder naar het nabije eiland Koh Chang, waar ik al eerder ben geweest.  Ik logeer terug in Apple bungalows, 150 baht,  en blijf hier drie dagen genieten en lekker eten op het rustige strand onder de palmbomen.  Daarna neem ik de Blue Flag Boat (tel. 01-9306768) naar het vasteland om 9 uur.  Elk uur vaart die af en kost 40 baht, duur ongeveer 30 minuten. Voor 20 baht in een pickup naat Trat-station.  De bus van Trat naar Bangkok kost 189 baht en duurt ongeveer drie uren. Ik wens u een aangenaam verblijf in Cambodja;  Mocht je meer willen vernemen, contacteer mij dan ’s avonds na 19 uur of beter per email.  

 

Erik Trenson

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.