Dominikaanse Republiek
DOMINICAANSE REPUBLIEK
FEITEN
Geschiedenis
Het eiland Hispaniola (Haiti + DR) werden ontdekt op 5 december 1492 door Columbus op zijn eerste ontdekkingstocht.
Amper veertig jaar later was de gehele originele vreedzame indiaanse bevolking, de Taino, uitgeroeid.
Van de oorspronkelijke nederzetting van Columbus in La Isabela bleef niets meer over nadat dictator Trujillo in de jaren dertig een paar bulldozers er liet overheen rijden om de restanten van de waardevolle gebouwen in zee te duwen. Wat momenteel nog te zien is, is belachelijk.
Klimaat
De gemiddelde temperatuur is 26° C. In het zuidwesten, bij Barahona en Pedernales is het droger en dat zie je aan het landschap. In het middengedeelte, het centrale bergland met als hoogste top de Pico Duarte (3.175 m), de hoogste top van het Caraïbische gebied, valt meer neerslag en is het groen. Aan de noordkust regent het meer en dat ondervonden wij toen wij in Puerta Plata waren. Het oosten, bij Punta Cana is wat droger maar heeft prachtige palmstranden. De DR ligt in de gordel van orkanen die plaatsvinden van juni tot eind augustus.
Nationale parken
Er zijn dertien nationale parken in de DR.
P.N. Jaragua op het schiereiland bij Pedernales omvattend het Oviedo-meer en het eiland Beata.
P.N. Sierra de Bahoruco bij de grens met Haiti, iets noordelijker.
P.N. Lago Enriquillo met midden in het meer Isla Cabritos waar men heen kan varen met een bootje
P.N. Sierra de Neyba ten noorden van het Enriquillo-meer en eveneens bij de grens met Haiti, in de bergen.
P.N. José del Carmen Ramirez, het centrale bergland van de DR.
P.N. Armando Bermudez vormt met het bovenstaande een groot aaneengesloten bergnatuurpark met als hoogste punt de Pico Duarte, de hoogste berg van het Caraïbisch gebied.
P.N. Nalgo de Maco is eveneens een bergmassief, iets noordelijker.
P.N. Monte Cristo ligt helemaal in het noordwesten, bij Haiti en is een marinepark met enkele eilanden.
P.N. El Choco ligt aan de noordkust.
P.N. Los Haitises ten zuiden van het schiereiland Samana is misschien wel het bekendste omwille van zijn mangrovewouden.
P.N. Valle Nuevo ligt in de bergen, ten oosten van Constanza.
P.N. Isla Catalina is een bekende dagtrip vanuit Bayahibe.
P.N. del Este met o.a. het bekende en heel mooi palmeneiland Saona ligt in het zuidoosten. Men kan een daguitstap erheen maken vanuit Bayahibe, elke dag ongeveer 2.000 bezoekers, bussen vol, uit de luxe-resorts.
Verder zijn er nog :
- Parque submarino La Caleta ten oosten van Sto. Domingo.
- Reserva cientifica Loma Quita Esuela bij Nagua
- Reserva cientifica Laguna Redonda y Limon ten oosten van Miches.
- Santuario de Mamiferos Marinos aan de noordkust.
De DR heeft volgende beschermde gebieden :
- La Isabela, de oorspronkelijke eerste nederzetting van Columbus waar niets meer origineel is door toedoen van dictator Trujillo.
- Isabel de Torres, de berg bij Puerta Plata waar men met een zetellift heen kan.
- Salto del Limon, de mooiste waterval van de DR op Samana.
- Cuevas de Tres Ojos bij Sto. Dgo.
- Las Dunas de Bani.
- Cuevas del Pomier bij Cristobal.
- Bahoruco Oriental bij Barahona.
- Laguna de Cabral.
Hoogtepunten
Wat wij misten bij gebrek aan tijd was :
- Bezoek aan het N.P. Los Haitises. Er lagen onbetrouwbare bootjes in Sanchez en bovendien werden wij niet benaderd om een tocht te maken.
- Wij bezochten niet de koloniale zone in Santo Domingo. Het is een heel grote stad en er staan absoluut geen wegwijzers.
- Wij mistten een daguitstap naar het eiland Saona vanuit Bayahibe.
Voor de rest hebben wij heel veel gezien. Een aanrader is het bezoek aan de Salto de Limon op Samana. De bergweg van Sanchez naar Las Terrenas (Samana) is heel mooi.
VOORBEREIDING
Reisplan
Zie bijlage
Reisperiode
Van 29 november 2004 tot 14 december 2004. Het is dan de kleine regentijd met meestal een regenvlaag ’s nachts. Eén dag hadden wij bijna de hele dag regen aan de noordkust maar dat is normaal in het noorden in deze periode. Maar daarna schijnt de zon terug. Van een drukkende hitte kan men niet spreken alhoewel de tropische zon haar werk doet. Het orkaanseizoen van juni tot eind september is dan voorbij.
Kaarten
- Dominican Republic, schaal 1/600.000 van Berndtson. Vond ik niet goed omdat bepaalde derderangs wegen heel goed waren (Bayahibe-Higuey) en andere hoofdwegen er erbarmelijk bij lagen (Constanza-Ocoa). Op de rugzijde staan een paar stadsplannen die ik niet heb gebruikt.
- Detailkaarten uit Lonely Planet.
- Een kaart van American Airlines met aanduiding van de verscheidene provincies en een afstandstabel.
- ITMB schijnt een goede kaart te hebben. De lijst met aangeboden kaarten vindt je op itmb.com en op shop.itmb.com
Reisgidsen
- Le Guide ROUTARD 2005. Gezien dat een recente uitgave betrof en ik wel eens iets anders dan LP wou consulteren dacht ik hierbij een goed keuze te hebben gemaakt. Ter plaatse heb ik ervaren dat prijzen achterhaald waren door de devaluatie van de peso. Ze hadden talrijke hoteluitbaters niet gevraagd naar hun nieuwe prijzen en cijfers overgenomen van voorgaande jaren. Het is gebaseerd op bijna uitsluitend (duurdere) hotels met Franse eigenaars. routard.com Ik koop geen Routard meer.
- LP Dominican Republic & Haiti van 1999. Prijzen achterhaald en veel nieuwe zaken niet vermeld, doch goed als informatiegids.
Vliegticket
Ons ticket :
Op zoek naar een goedkoop ticket naar een zonnige bestemming kreeg ik via nieuwsbrieven online van Airstop www.airstop.be een last minute in het vizier naar de DR. Ik heb de mogelijke vertrekdatum en terugvlucht en beschikbaarheid gecontroleerd op www.jetair.be en doorgeklikt op Jet only en inderdaad voor 199 € + 10€ dossierkosten kon ik een vlucht boeken. Meteen ging ik twee tickets bestellen bij Airstop in Brugge (Dweersstraat 2). Alhoewel het een last minute vlucht betrof hadden wij nog tien dagen tijd om ons voor te bereiden. Net genoeg tijd om een boek te lezen en een reisplan op te maken (zie bijlage).
Wij vertrokken op 29 november 2004 in Brussel om 17.30 uur in plaats van 13.15 uur. Eerst zou het vliegtuig vertrekken om 14.30 uur en het werd nogmaals verlaat naar 17.30 uur. Waarom kunnen charters nooit tijdig vertrekken ? Thomas Cook www.thomascook.be bleek de brooker te zijn en de vlucht werd uitgevoerd door Holland Exel, nooit van gehoord. Aan boord verscheen op de scherm wisselend Holland Exel en Belgium Exel maar de hostessen droegen opvallend oranje uniformen. Het vluchtnummer was HXL 871 (dus toch H van Holland) en omdat de Hollanders geen frans kennen zitten er enkele Vlaamse hostessen tussen en stellen de zaak voor alsof België er ook een partner is. Door het late vertrek kwamen wij aan in Punta Cana om 02.00 uur ’s anderendaags i.p.v. om 23.30 uur. De meeste reizigers in Punta Cana worden opgewacht door een busje die hen naar hun all-in resort brengt. In de aankomsthall en vertrekhall staat niet één stoel of zetel; alles is met een vorige orkaan weggewaaid schijnt het. De hall is een enorm rieten afdak. Bij aankomst stond één armzalige bagageband en enkele douanebeambten. Alles verliep vlot maar wij stonden buiten de hall bijna alleen als zelfstandige reizigers. Dan tenslotte na afdingen nog een taxi gevonden voor 25$ die ons 20 km verder naar Bavaro bracht. De luchthaven ligt overal ver vandaan . Thuis had ik vooraf een hele dag gezocht naar een betaalbaar hotelletje voor onze eerste nacht. Eén was volzet en een tweede was dicht (wou niet meer gestoord worden om 2.30 uur ’s nachts). Naragua vroeg 50$, meer dan het dubbel vermeld in de Routard. Uiteindelijk en na een half uur discussie in Cabanas Caribe een muggenrijke kamer gevonden voor 30$ die in feite maar 10$ waard was maar we vielen doodmoe in bed om 03.00 uur.
De terugvlucht vertrok om 01.30 i.p.v. 23.30 uur en kwam na een vlucht van 9 uren aan om 15.30 uur in een troosteloos mistig en koud België. Op onze zetels lagen dekentjes of body-warmers uit recyclagestof die wij na de vlucht mochten meenemen. De luchthaventaks zat inbegrepen in ons ticket.
Internationale vluchten :
Nationale vluchten :
- Air Santo Domingo, tel., 809-683-8006 in Santo Domingo of 1-200-2527 gratis in DR airsantodomingo.com Er zijn luchthavens in :
- Santo Domingo, Las Americas, tel. 412-5888
- Puerto Plata, tel. 291-0000
- Punta Cana, tel. 959-2376 Dit zijn er drie waar internationale vluchten aankomen.
- Herrera, Santo Domingo, tel. 567-3900
- Samana, Arroyo Barril, tel. 248-2566
- Barahona, tel. 524-4144
- Santiago, tel. 233-8000
- La Romana, tel. 813-9000 (exclusief voor super rijken) Dit zijn 4 luchthavens met binnenlandse verbindingen.
Visum
Voor zover mij bekend is geen enkel visum vereist van Mexico tot Vuurland.
Enkel in Suriname is een visum nodig.
Een geldig reispas die nog negentig dagen geldig is bij het verlaten van het land is een must. Voor de DR is het nodig een toeristenkaart in te vullen en op de luchthaven aan immigratie voor te leggen. Zij stempelen je paspoort af en een strookje van deze toeristenkaart moet je terug voorleggen als je het land verlaat en dan krijg je een stempel uit. Onze toeristenkaart zat inbegrepen in onze vluchtprijs, anders moet je er een kopen voor 10$ op de luchthaven van aankomst.
Ambassades
Adressen van vreemde ambassades in België kun je steeds vinden op www.diplomatie.be Ook adressen van Belgische ambassades in het buitenland kun je op deze website vinden.
Ambassade van DR : Louizalaan 271/1, 1050 Brussel (Elsene) 02/346.49.35
E-mail : embajadadombxl@brutele.be of ambajadombelgica@euronet.be
Ambassade van Haiti : Louisalaan 160A, 1050 Brussel – 02/649.73.81
e-mail : amb.haiti.bel@skynet.be
Op www.diplobel.org staan eveneens alle adressen van Belgische ambassades in het buitenland.
Het Belgisch Consulaat in de DR is gevestigd op Abraham Lincoln 504 in Santo Domingo, tel. 562-1661, e-mail jperiche@navierasbr.com Uit goede bron vernomen : lui en niet hulpvaardig. De ambassade bevoegd voor de DR is gevestigd in Caracas, Venezuela.
Het Belgisch Consulaat in Haiti is gevestigd in Port-au-Prince, Lalue 184, tel. 25735-25428
Informatie
Als je informatie van thuis uit wil bekomen, neem dan contact op met :
DR : Louizalaan 271/1 – 1040 Brussel, tel. 02/646.1300 E-mail : benelux@sectur.gov.do of belgica@sectur.gov.do
Haiti : In Parijs : Office du Tourisme d’Haiti (Ambassade)
10, Rue Théodule Ribot – 75017 Paris
tel. 01-4763-4778, email :
In Port-au-Prince : 8, Rue Légitime
tel. (509)221-5960, email : info@haitotourisme.org
website www.haititourisme.org
Eveneens goed info op www.landenweb.com en kiezen voor het land.
Web sites
DR
Haiti
www.haititourisme.org of www.haititourisme.com
Er zijn niet veel internet-café’s in de DR. Je mail nakijken in hotelletjes waar mogelijk.
Huurauto
Bij Europcar in Brussel een kleine wagen gereserveerd die mij bij afrekening in Bavaro 20.394 DOP zou kosten inclusief 16% lokale BTW van 30/11 tem 13/12. www.europcar.com
Het adres in Bavaro is : Carretera Friusa, tel. 552-1629 europcar.sdq@verizon.net.do
Geldzaken
Meenemen : Ik heb cash $ en € meegenomen en nog creditcards. Door de lage dollarkoers en de traditionele afstemming op de dollar in de Latijns-Amerikaanse landen wist ik niet wat ik moest meenemen. Men kan met beide terecht in de banken om te wisselen.
Visakaart : een Visakaart heeft men nodig om een borg te geven bij het huren van een auto. In grote hotels kan men ermee betalen maar beter is cash.
ATM vindt men in de grote steden en de toeristencentra.
Wisselen : In alle banken kan men vlot euro en dollar wisselen. Men vraagt wel je reispas. Op 02/12 en 07/12/2004 kreeg ik in de Banco Popular Dominicana 35.50 DOP voor één euro. In de BanReservas in Jimani kreeg ik op 09/12/2004 34.00 DOP voor één euro.
Op 30/11/2004 kreeg ik in Punta Cana 26 DOP voor één euro in een bank.
In Boca Chica kreeg ik in een wisselkantoortje 35.75 DOP voor één euro.
Ik werd niet benaderd om zwart te wisselen en ik zou daar trouwens nooit op ingaan zelfs al is de koers heel voordelig. Je bent gegarandeerd bedrogen
Met Western Union kun je geld laten overboeken van België naar alle landen; het is wel duur. Maar in geval van nood (vb na diefstal, verlies) is het wel een middel om snel geld te hebben, open 7/7, 24/24. De internationale website is www.westernunion.com
Een zeer goede website om allerhande geldsoorten om te zetten is www.oanda.com
Reisagenten en plaatselijke toeristenkantoren
- Voor Sosua : sosua.com
- Voor La Vega : tel. 242-3231 E-mail : ranulfocruz@hotmail.com
- Constanza : tel. 539-2900 Website : constanza.net
- Santiago de los Caballeros (Gomez Tours), tel. 575-6115 E-mail gomeztours@hotmail.com
- Opetur, tel. 227-9270 e-mail opetur@codetel.net.do is een groepsorganisatie van verscheidene reisagenten.
- Monte Cristi, tel. 579-2254
- Puerta Plata, tel. 586-3676
- Cabarete, tel. 571-0962
- Rio San Juan, tel. 589-2831
- Samana, tel. 538-2332
- Boca Chica, tel. 523-5106
- caribaventures.com
- cocotour.com
- elcaballotours.com
- turmaya.com
- viajesbohio.com
Muziek
Hoor je overal tot laat in de nacht, vooral op zaterdagavond. Maar ook overdag hoor je overal merengue en salsa. Gekopieerde CD’s worden je steeds aangeboden. Ik betaalde 500 DOP voor 4. Er worden veel “Haitiaanse” schilderijen verkocht, zeer kleurrijk.
Elektriciteit
Denk eraan een aangepaste stekker, Amerikaans type , mee te nemen. Je kunt het ter plaatse ook kopen voor 20 DOP.
Keuken
Vooral eens gestoofde geit (chivo guisado) proberen, heel lekker maar peuzelwerk.
Zeevruchten (marisco) worden overal aangeboden en is niet duur.
Aan de kust wordt heel veel verse en lekkere vis aangeboden, doen.
De zowat nationale drank, Cuba libre, wordt veel gedronken want het ontbreekt niet aan rum. Een klein flesje rum en een flesje cola (= 4 drinks) kost amper 2.50€.
Maar de grote fles bier, Presidente doet het nog beter.
REISVERSLAG
Dag 1 – maandag 29/11/2004
Thuis > Punta Cana
Vandaag is het vertrekdag. Met de bus naar het treinstation Brugge.
Tip : Indien je de uurregeling van om het even welke buslijn in Vlaanderen zoekt, kijk dan op de website van De Lijn www.delijn.be
Om 09.05 uur heb ik een trein uit Brugge naar Zaventem met een overstap in Brussel-Zuid., kostprijs enkel : 11.90 €
Tip : Om vertrekuren te kennen van een trein is het nuttig de website van de NMBS te bezoeken op www.b-rail.be
Ik kom aan op Zaventem om 10.25 uur en mijn vliegtuig vertrekt om 13.15 uur. Als je met de trein aankomt in Zaventem ben je via de lift meteen in de aankomsthal. Ik wacht mijn reiskollega op. Maar de vlucht is verlaat naar 14.30 uur. Wij hebben nog alle tijd om iets te drinken en ik lees nog wat in mijn reisgids want voor deze last-minute-vlucht had ik wat tijd tekort om alles behoorlijk voor te bereiden. Intussen is de vlucht nog maar eens verlaat naar 17.30 uur. Onze handbagage weegt te zwaar (max. 15kg) en wij checken een deel in wat later in Varadero zou worden gestolen. Ja, dat heb je met een goedkope charter. Chartervluchten kunnen nooit tijdig vertrekken. Wat een vlucht met Thomas Cook moest zijn, zal worden uitgevoerd met Holland Excel”. Ik had gezworen sedert mijn slechte ervaringen met Martinair om nooit nog met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij te vliegen en zonder dat ik het wou heb ik er weer mee te doen. Hollanders zijn goed met praatjes maar om iets te realiseren lukt het hen niet. Wij zouden normaal aankomen om 23.30 uur en nu zal dat vier uren later zijn. Er werd geen hotelreservatie gemaakt daar alle hotels in Punta Cana all-in resorts zijn. Wij hopen dat wij in de luchthaven enkele uren op een zetel kunnen slapen.
Dag 2 – dinsdag 30/11/2004
Luchthaven Punta Cana
Wij zitten op de vlucht van Holland Excel HXL 871. Op het scherm verschijnt afwisselend Holland Excel en Belgium Excel en het personeel is half Nederlands en half Vlaams omdat de Nederlanders geen Frans spreken mogen een paar Vlaamse hostessen meevliegen. De hostessen komen voortdurend met snacks en drankjes rond. Ze vragen mij of ik geen “zjus dorantz” wil hebben. Het lijkt voor hen wel een soort bezigheidstherapie. Wij willen slapen. In Varadero, Cuba, hebben wij een tussenstop. De vakantiegangers voor Cuba stappen hier af en er wordt bijgetankt. Na anderhalf uur vliegen wij verder, nog twee uren naar Punta Cana. Het is twee uur in de morgen en de slaperige douane doet niet moeilijk. De meerderheid wordt opgewacht door een busje die hen naar hun all-in hotel brengt.
TIP : VLIEG NOOIT MET THOMAS COOK !!!!
Wij hadden gehoopt een paar uren in een zetel op de luchthaven te kunnen slapen maar er staat geen enkele stoel of zetel in de aankomsthal. Ook niet in de vertrekhal. Iedereen moet maar op de grond zitten en de vertragingen van de charters ondergaan. Wisselen, een drankje of iets te eten kopen is onmogelijk, alles was dicht bij aankomst.
In de wijde omgeving zijn gen hotelletjes zodat wij midden in de nacht een dure taxi moeten nemen naar Bavaro die na wat afdingen nog 25$ kost, zowat 1$ per kilometer. Taxichauffeur in de DR is een lucratieve job. Ik haat taxichauffeurs omdat het bedriegers zijn.
Overnachting
Ik had de taxichauffeur gevraagd ons naar hotel Naragua in Cabeza de Toro te brengen maar deze vroegen 50$ i.p.v. 25$ vermeld in onze reisgids. Na wat verwijten reden we verder.
Spijtig dat wij niet online gereserveerd hadden bij Barcelo el Naranjo via www.venere.com Maar het is helaas 48 km van de luchthaven. Kostprijs : 36$ of 27.65€ Het hotelletje bevindt zich in het centrum van Higuey.
Op mijn mail naar Hotel Cook (20$/kamer) cook@dominikanische-hotels.de kreeg ik geen antwoord.
De chauffeur had nog twee hotelletjes gezocht maar beiden wilden niet meer opendoen en waren “volzet”.
In het centrum van Bavaro vonden wij Cabanas Caribe en die vroegen eerst 35$ om 03.00 uur ’s morgens. Ik kon na een half uur afdingen naar 30$ voor drie personen. Het was maar 10$ waard. Het plafond moest worden herschilderd en via de badkamers kwamen hordes muggen binnen. Maar doodmoe en na 24 uur onderweg vielen wij allen in een diepe slaap.
TIP : Ik vond per toeval een goedkope en kraaknette Cabana (soort motel) op 4 minuten rijden van de luchthaven. De taxi erheen vraagt 150 DOP. Je kunt er een kamer huren per uur : vanaf middernacht 4uur is 400 DOP en 8 uren is 700 DOP. Voor de ganse nacht als je voor middernacht aankomt is het 1.000 DOP (28.50€) Er is een propere badkamer en tv en een afsluitbare garage. Het adres : Cabanas Marturis, Carretera Punta Cana km 17, tel. 552-0808, Punta Cana, Higuey, DR Het is de enige goedkope slaapgelegenheid dicht bij de luchthaven.
Huurauto
Ik had een auto gehuurd bij Europcar in Brussel en had via email een bevestigingsnummer gekregen. Ik dacht dat het huurbedrijf bij de luchthaven zou zitten maar dat is niet zo. Het adres stond niet op mijn bevestigingsbericht van Europcar Brussel. Het is ergens in Bavaro. Ik had dit gisterenavond gemeld aan de taxichauffeur en wij hadden dicht bij dit kantoor geslapen zodat wij er te voet heen trokken. Enkel de chauffeur en met een Visa-kaart kun je een borg geven. De afhandeling gaat vlot en na een half uurtje rijden wij weg. Ik had nog nooit met een automatic gereden.
Wisselen
In een bank wissel ik $ voor DOP (Dominikaanse Peso) en de koers is 1$ = 26 DOP. Mijn reiscollega’s wisselen € (= 35 DOP
Actie
Na een half uurtje rondkijken en het zien van teveel toeristen drinken wij iets en vertrekken naar rustigere oorden.
In Higuey stoppen wij aan de immense betonnen kathedraal Nuestra Senora de la Virgen. Het plein voor dit bedevaartsoord is heel groot en het moderne betonwerk kan ons niet bekoren. Na een kort bezoek staan wij terug buiten. Higuey is een druk provinciehoofdstadje.
Dan rijden nemen wij weg nr. 4 richting Miches. Tot Sabana de Nisbon is het zigzag rijden vanwege de putten in de weg (potholes – nid de poule) ; toch is deze weg nog behoorlijk te berijden. Wij laten ons verleiden door de goede muziek in de plaatselijke discoteek, een afdak met dansvloer. Ik geniet van een Presidente, een goed biertje in grote fles. Werner geniet van de goedkope Cuba libre.
Na Nisbon verslechtert de weg aanzienlijk. Twee maanden geleden heeft een orkaan hier lelijk huisgehouden aan de noordkust. Asfalt en bruggen zijn weggespoeld en soms liggen er diepe kloven in de weg. Op één plaats lag er geen noodbrug en moest ik door de rivier rijden met een personenwagen ! Véronique zat danig met schrik maar ik kon zonder problemen er doorheen waden en dan nog de steile oever oprijden.
Miches lijkt ons wel een rovershol. Alle straten liggen opengebroken of weggespoeld, er is omleiding en er staan geen wegwijzers. Wegwijzers zijn zeldzaam in de DR en ik heb honderden keren de weg moeten vragen.
Plots is de motor uitgevallen en ik sta in een put. Ik kan niet meer starten; de batterij is te zwak. Een paar voorbijgangers duwen mij in gang. Ik had al eerder het startprobleem opgemerkt.
Het is bijna volledig donker als wij nog op die slechte weg rijden, laverend tussen de gaten. Wij vallen nogmaals stil maar kunnen het ding terug in gang krijgen. Toen bemerkten wij plots een reclamebord van een hotel-restaurant 200 meter van de weg op een heuvel. Ik had vandaag 183 km gereden en dat is behoorlijk in de DR.
Overnachting
Hotel-restaurant Lomas Lindas, Carretera Sabana de la Mar – Miches, Km 3 (dus 3 km voor Sabana), tel. 802-5927. De ontvangst is vriendelijk en een dubbelkamer kost maar 300 DOP, eenvoudig maar in orde.
Eten
Wij krijgen een lekker avondmaal met vis opgediend en eten op een overdekt terras met zicht op de ranch en het vee en de mooie beplantingen.
Dag 3 – woensdag 01/12/2004
Sabana de Mar > Hato Mayor
Aktie
Ons ontbijt van 200 DOP per persoon voor twee eieren, twee sandwiches en een kan fruitsap vonden wij teveel. De auto was gewassen maar ik had er niet om gevraagd. De kerel stond op zijn loon te wachten. De auto start weer eens niet en het personeel duwt ons in gang. De eigenaars rijden met ons naar Sabana, één wagen vooraan en één achter ons. Wij stoppen aan een “garage” of wat daarvoor moet doorgaan. De eigenaar, een vriendelijke Puertoricaan, belt tientallen keren naar Europcar die steeds maar de gegevens opvragen. Wij staan urenlang te wachten in een stoffige vuile straat.
Eten
De behulpzame man verwijst ons naar een hotelletje in het centrum. Met een concho (een brommer-taxi) begeven wij ons erheen. Restaurant Jhonson, gespecialiseerd in zeevruchten en ze bieden ook uitstappen aan naar de walvissen en het N.P. Los Haitises. tel. 556-7715, cel. 841-5567, Calle Paseo Elupina Cordero # 5, bij het park, bevindt zich dicht bij de pier waar de voetgangersferry naar Samana vertrekt. Ik heb lekkere vis gegeten en Véronique lambi, een grote wullock uit die grote schelpen. In het restaurant er tegenover zitten meer toeristen maar het schijnt een toeristentrap te zijn. Jhonson is een echte aanrader.
Werner neemt de ferry en wij moeten met de auto nog twee dagen rondrijden tot wij ook in Samana zouden staan.
Aktie
Om 16 uur komt eindelijk onze nieuwe huurauto aan uit Punta Cana. Na een uur discussie en papierwerk kan ik eindelijk vertrekken richting Hato Mayor. De weg door de bergen is prachtig, veel groen en schitterende panorama’s. Het elektrisch venster achter gaat niet meer dicht, doch later blijkt het weer in orde. Ik heb vandaag slechts 42 km gereden.
Overnachten
Even buiten het centrum van Hato Mayor zijn wij blijven slapen in Cabañas Reyna Mia en betaalden 450 DOP voor twee zonder ontbijt inclusief twee handdoeken en condooms. Drankjes kunnen besteld worden via een intercom. Er is muziek op de kamer, TV en een afgesloten garage en buiten zit een gewapende bewaker. Er is een propere badkamer en de kamer is kraaknet. Links van de weg liggen nog twee cabañas. Cabañas zijn motels waar de Dominicanen graag heengaan met hun minnares voor een paar uurtjes of een hele nacht. Toeristen kunnen er ook slapen. Ze zijn niet duur. Wij nemen verder op de weg een licht avondmaal. Een grande cerveza kost 70 DOP zoveel als de gestoofde kip.
Dag 4 – donderdag 02/12/2004
Hato Mayor > Las Terrenas
Aktie
Al om zeven uur horen wij lawaai en geroep van de kuisvrouwen. Maar geen probleem want wij willen onze achterstand van gisteren inhalen. Wij nemen een ontbijt in een wegrestaurant in de omgeving. Ik probeer het harde cassavebrood www.guaraguano.com
Op de weg nr. 4 van Hato Mayor naar San Pedro de Macoris is niet veel te zien. Vijf kilometer voor San Pedro is er een belangrijk kruispunt. Opgelet hier moest ik weg nr. 3 volgen, richting Santo Domingo en niet nr. 4 zoals aangeduid op mijn kaart. Langs de weg naar Sto. Dgo. Liggen veel uitgestrekte suikerrietvelden maar er is verder niets te zien. De weg is in uitstekende staat en het gaat vlot vooruit. Ik wil weg nr. 23 nemen teneinde Sto. Dgo. Te vermijden. Dat is bij Cruce de Cuenca, maar er staan natuurlijk geen wegwijzers en ik ben er bijna voorbij gereden. Boven de weg hangt een klein bordje met Guerra er op. T’is maar dat je het weet. Nog maar een paar keer navragen ter bevestiging. In Bayaguano liggen heel diepe gleuven in de straten die ik moet dwarsen, in feite open riolen. Verscheidene keren navraag gedaan naar Munte Plata want dat staat nergens aangeduid. Wij drinken hier twee ananassappen voor slechts 30 DOP/2. Hier komen geen toeristen is te merken. Ik kort mijn weg af via Cacique via een goed tweederangsweg. Maar wat dan de hoofdbaan moet zijn volgens de kaart is in feite een lang stuk heel slechte weg tot Cotui, best te vergelijken met Afrika. Om te bekomen drink ik een grote Presidente voor 60 DOP (1.70€). Dan rij ik op een tweederangsweg naar Pimental en dat is tot mijn verbazing goede weg. En dan, 15 km voor Nagua is er een brug ingestort door een orkaan en de omleiding is gigantisch, zowat 45 km over erbarmelijke weg met veel putten en scherpe stenen. Mijn wagen houdt het vol. Gelukkig had een lifter uit Nagua ons er goed erdoorheen geloodst. Eenmaal in Nagua krijg ik een vlotte kustweg tot Sanchez. Even verderop het schiereiland Samana sla ik de weg in naar Las Terrenas. Deze weg loopt via verscheidene dorpen met lintbebouwing door de bergen zigzag naar Las Terrenas. Het is inmiddels pikdonker maar ik moet naar Las Terrenas en het lijkt verder dan gedacht. Dit moet een heel mooie tocht zijn overdag met in de verte de zee en de kleurrijke dorpen onderweg. Ik ben bekaf als ik eindelijk toekom. Ik had die dag 332 km gereden.
Wissel
In de banco Popular in Hato Mayor krijg ik voor 1 € = 35.50 DOP, een goede koers.
Overnachten
Ik vraag de prijs in Casa Nina uitgebaat door een Belg uit Charleroi. In de Routard van 2005 staat 700 DOP (15$) vermeld maar ik moet 44$ betalen. Het schijnt een fout van Routard te zijn en hij toont mij de Routard van 2004 waarin 30$ staat vermeld.
Dan ga ik kijken bij Hotel Rancho Suizo, een aanrader. Het is gelegen in Calle El Portillo, Punta Popy, tel. 240-6162, fax 240-6121, E-mail ranchosuizo@codetel.net.do www.ranchosuizo.netfirms.com Wij betaalden 20$ voor een propere dubbelkamer in een annex met inbegrip van ontbijt voor twee. Resto onder een strooien afdak. Ik mocht er gratis mijn mail nakijken.
Eten
Avondmaal genomen in Rancho Suizo en het was heel lekker. Zij zijn gespecialiseerd in steaks en barbecue en fondue.
Dag 5 – vrijdag 03/12/2004
Las Terrenas > Samana
Aktie
Vandaag wilden wij het wat rustiger aan doen. Tenslotte is het schiereiland Samana heel mooi en er is veel te zien en te doen. Na het ontbijt reden wij van El Portillo waar wij overnachtten en naar El Limon waar de bekende en mooiste waterval van de DR ligt. Reeds in het dorp El Limon stonden mensen langs de weg die hun paarden aanboden voor een rit naar de waterval maar het is dan nog ver en vooral duur. Wij reden tot bijna aan de waterval toen wij plots links de Parada La Manzana zagen gelegen in een mooie tuin en uitgebaat door Dominicanen. Wij konden voor 200 DOP een paard gebruiken en de gids is eveneens 200 DOP. Wij verkozen te voet te gaan, een uur enkel. Eerst langs de hoofdweg en dan langs een voetpad die echter zeer glibberig was wegens de regen de nacht ervoor. Met veel moeite zijn wij er toch geraakt. Het was een uitdaging. Wij hebben gelukkig een gids van La Manzana meegenomen, 200 DOP. Aan de ingang moesten wij elk 5 DOP ingang betalen want het is een nationaal park. De waterval is mooi en omgeven door weelderig groen maar ik zou het de volgende keer bezoeken per paard want het wandelpad is soms moeilijk begaanbaar. Wij vervolgden onze weg naar Samana en alhoewel deze op de kaart als een tweederangsbaan staat aangeduid is de weg uitstekend. Van Samana zijn wij doorgereden tot Las Galeras, naar de Playa del Rincon. Las Galeras is klein, er staan slechts enkele hotelletjes en er is geen benzinepomp te bespeuren. Ik moest benzine kopen in glazen flessen per gallon. Aan een bar op het strand drinken wij twee coctails voor 80 DOP totaal. In Samana betaal ik voor 10.11 galon regular 890 DOP. Onderweg is geen enkele benzinestation. Ik heb vandaag 99 km gereden.
Overnachten
In hotel Bahia View vragen ze teveel voor wat het waard is. Na wat rondvragen komen wij terecht in hotel Docia rechtover twee kerken. Beneden vraagt men 300 DOP maar alle kamers waren daar bezet. Boven vroeg men aanvankelijk 500 maar ik kon afdingen naar 400 DOP. Het is proper maar er is geen generator die de regelmatige stroomonderbrekingen in de DR kan opvangen. In een winkeltje dichtbij kochten wij een flesje rum en een cola (130 DOP). Toen wij ervan genoten op het terras bleek dat Werner er ook gelogeerd was.
Eten
Bij terugkomst hebben wij een stevig maaltijd genomen in La Manzana, 210 DOP pp. Adres :
La Manzana, Arroyo Zurdito, Samana, DR, tel. 360-9147, e-mail antoniadelanuez@yahoo.es Mijn auto werd er op mijn vraag gewassen. Eerlijke Dominicanen en niet duur.
Op de markt niet ver ervandaan is er ieder weekend markt, vooral eten en drinken en er staat een podium waar men lang praat maar weinig muziek naar voor brengt. Wij eten iets ter plaatse. Traktaties komen van Vlaamse zijde; de Duitse “vrienden” van Werner geven niets terug.
Dag 6 – zaterdag 4/12/2004
Samana > Rio San Juan
Aktie
Na een zware avond slapen wij wat langer. Wij kopen wat te eten in de supermercado en gebruiken dat op het terras van de eerste verdieping. Wij mogen de keuken gebruiken. In Sanchez bezoeken wij de aanlegplaats waar bootjes liggen waarmee men het N.P. Los Haitises kan bezoeken. Die bootjes zien er niet te best uit en niemand doet ons een aanbod. Wij rijden door. De kustweg is in goede staat. Een eind voorbij Sanchez staat links een grote toeristenshop maar niets bijzonders in aanbod. Bij Playa Grande bevindt zich een prachtig en groot golfterrein langs het strand en er stonden twee helikopters geparkeerd.
Op 13 km voor Rio San Juan bemerken wij links langs de baan een restaurant, Flor de Lota, onder een strooien dak en er staat een kleurige bus met bar voor de deur met een lading toeristen. De tuin is heel mooi aangelegd en het is een waar paradijs om even te rusten en wat te drinken. Mijn fototoestel blijft haperen en ik ga bij een fotograaf maar achteraf zou blijken dat hij een film heeft verprutst, niets, nada. Boven een winkel verhuurde men een kamer voor 600 DOP maar hij beviel mij niet. Bij supermercado Fermin waar men alles heeft kochten wij wat spullen en drankjes. Ik heb vandaag 133 km gereden.
Overnachten
Tenslotte belanden wij bij hotel Bahia Blanca. Het ziet er nogal sjiek uit maar wij vragen toch maar de prijs. In de Routard 2005 staat 15$ maar dit blijkt geldig voor slechts twee kamers in de onderste verdieping. Weeral fout van Routard. Zij hadden geen contact met Lise genomen voor publicatie teneinde de prijzen te vragen. Wij betaalden voor een kamer op het gelijkvloers 30$ of 800 DOP met een terras en zetels voor de deur en een prachtig zicht op de palmenkust tot 20 km ver. Het hotel is als het ware over de zee gebouwd, heel mooi. De kamer is proper en heeft douche en airco. Spijtig dat wij vroeg wakker werden door de kinderrijke familie Dominicanen van de achterburen via de badkamer. Prijs/kwaliteit heel goed, een aanrader. Het adres van de Canadese uitbaatster, Lise Pineau, is Calle Gaston Deligne, Rio San Juan, tel. 589-2563, fax 589-2528, email bahia.blanca@verizon.net.do
propere kamer met douche en airco.
Eten
Het avondmaal hebben wij genomen in het hotel. Probeer eens de dorado in cocosmelk. Bij de prijzen op de kaart komt nog 10% dienst en 16% ITBIS (BTW) wat niet vermeld was maar wel op onze rekening. Maar het uitzicht van op het terras is enig. Als men in een Dominicaans restaurant eet betaalt men geen 26% extra maar wel bij de restaurants uitgebaat door buitenlanders. Hoe zou dat komen ?
Dag 7 – zondag 5/12/2004
Rio San Juan > Luperon
Aktie
Wij ontbijten in supermercado Fermin in Rio San Juan. Ze hebben een lange toog waar vooral de Dominicanen Presidente komen drinken maar sommigen komen er ook ontbijten na de mis.
In Cabarete zien wij en spandoek hangen boven de straat : Hotel-bar-restaurant Het Kasteeltje. Wij volgen de weg, 800 meter van de hoofdbaan een beetje afgelegen. Wij dachten dat het een Belg zou zijn. Maar de zaak staat opgesloten, verlof ? Er is zelfs een website www.hetkasteeltje.net Er lopen tamelijk wat toeristen in de straten van Cabarete alhoewel het regent. Twee fruitsappen op het strand kosten ons 140 DOP. In het binnenland betaalden wij hiervoor 30 DOP. Weldra staat een verkoper van CD’s bij ons en na afbieden krijgen wij er 4 voor 500 DOP. Een is origineel, de andere drie kopies en dan nog slecht zou later blijken. Dus nooit kopen als men niet kan luisteren. Wij rijden door het drukke Sosua en Puerto Plata. Wij rijden via Imbert door naar de ruïnes La Isabela waar ooit Columbus woonde, de eerste nederzetting in het nieuwe werelddeel. In het P.N. betaalt men 50 DOP ingangsgeld en een gids gaat mee om uitleg te geven. Dictator Trujillo liet in de jaren 30 van vorige eeuw de nog resterende oorspronkelijke gebouwen met een bulldozer in zee duwen. Het is bedroevend wat men er nu nog te zien krijgt, niet meer origineel en slecht herbouwd. Van de gids vernemen wij dat er zeven Belgen in de omgeving wonen. Ik heb vandaag 171 km gereden.
Overnachten
Eerst brengen wij een bezoek aan Rancho del Sol, bij een Belg. In Routard 2005 staat 500 DOP ontbijt inbegrepen maar bij navraag is het 1.100 DOP. Weeral fout. Men kan er met de catamaran varen tot Punto Rucia want het ligt bij de zee.
Toen bezochten wij Hotel Miamar op een heuvel gelegen en uitkijkend op de ruïnes van Columbus en een baai waar die ontdekkingsreiziger ook op uitkeek. Het is een heel mooi hotelcomplex met een zwemkom, een prachtig terras met bar om te rusten en een panoramisch restaurant met een prachtig uitzicht op de bloementuin en de baai. De Vlaamse eigenaars Eugeen en Lisanne ontvangen u met open armen. De ganse dag hoor je oude romantische Vlaamse muziek. Tijdens ons bezoek was Eugeen bezig een dansvloer en bijhorende bar uit te bouwen. Een aanrader !!! Wij betaalden 25$ voor een ruime kamer met badkamer, kookgelegenheid en een ruim terras met uitzicht op zee.
Adres : Hotel Miamar, El Castillo, Luperon, DR, tel. 656-0732, email hotmiamar@yahoo.co.uk
Eten
Wij namen ons avondmaal en ontbijt op het terras voor 40$. Lisanne heeft haar best gedaan.
Dag 8 – maandag 6/12/2004
Luperon > Monte Christi
Aktie
Vandaag willen wij naar Dajabon, een grensstadje bij Haïti waar het marktdag is op maandag en op vrijdag. Het zal een lange rit worden. Doordat een brug in de omgeving is weggespoeld door een orkaan moeten wij omrijden via Luperon en een binnenbaan en verliezen een uur. Wij vervolgen onze weg in het weinig door toeristen bezochte noordoosten van de DR. Ik rijd door de Cibao vallei via Navarete, Esperanza, Mao (tabaksvelden en sigarenfabriek die wij later op hoofdweg nr 1 niet meer zouden zien), Guayabin en Copey en beland eindelijk na 194 km in Dajabon aan de grens met Haiti. Het is al een eind in de namiddag maar we kunnen nog de markt verkennen. Massa’s Haitianen zijn de grens overgestoken om hun waren te verkopen. Een bont schouwspel die meer aan Afrika doet denken dan aan de Caraïben. Wij lopen door de nauwe gangen van de marktkramers. Zwarte Haïtianen sjouwen er zware volgeladen karren doorheen. Een vrouw loopt met wel vijftig kilo spaggetti op haar hoofd, torenhoog in plasticzakken verpakt. Grote manden groenten, een zware zak aardappelen, een koelkast, een kippenren met levende kippen, je kunt het zo gek niet bedenken : alles wordt op het hoofd gedragen. Een paar dagloners sjouwen zware zakken bloem op hun hoofd naar een camion die nog amper rijden kan. Een eindje verder zien wij een wel zeer origineel frietkraam in elkaar geknutseld op een chassis van een personenwagen waarvan de zijdeuren ontbreken en een soort gammel melkstoeltje dienst doet als enige zitting voor de chauffeur tussen stapels rommel Als beesten sjouwen de hardwerkende Haïtianen met loodzware karren in de drukke menigte door de douanepoort waar de Dominicaanse douane zitten. Wij vragen na en mogen voorbij de Dominicaanse douane lopen naar een soort niemandsland waar nog eens een markt is van Haïtianen. Onze huurauto mag niet voorbij de douane, dat is logisch. Ik fotografeer een Haïtiaans rijk beschilderde vrachtwagen. De “chauffeur” komt naar mij toegerend en vraagt een vergoeding voor het fotograferen van “zijn” voertuig. Er ontstaat wat kabaal en Véronique loopt uit pure schrik weg richting DR. Ik laat mij niet zo gauw uit mijn lood slaan en wandel verder op het marktje. Van de DR-douane kreeg ik immers toestemming om te fotograferen in niemandsland. Dajabon is één van de twee officiële grensovergangen met Haïti. Als Belg heb je geen visum nodig maar je moet wel een toeristenkaart kopen (35$) en dan krijg je een stempel in je paspoort en een strookje van deze kaart die je bij het verlaten van het land moet teruggeven en dan krijg je een stempel “uit”. Als je dan terugkeert naar de DR moet je voor de DR een toerstenkaart kopen voor 10$. De luie Dominicanen gebruiken de Haïtianen als laagbetaalde werkezels. Als je iemand ziet werken op de suikerrietvelden of ander zwaar werk ziet doen dan kun je er zeker van zijn dat het Haïtianen zijn. Ik koop twee flessen rum van Haïti voor 300 DOP samen (8.50€). Wij zien hier geen toeristen. Ik tank nog eens vol aan 78 DOP/galon en dan rijden wij over weg nr. 45 door een droog landschap met aan weerszijden cactussen richting Monte Cristi in het uiterste noordwesten van de DR. Deze grensweg schijnt ’s avonds zeer gevaarlijk te zijn volgens LP Ik heb vandaag 235 km gereden.
Wissel
In de Banco Popular in Dajabon wissel ik € en krijg een gunstige koers van 35.50 DOP.
Eten
Omdat er veel lof staat in de Routard over het restaurant van Hervé, “El Bistrot” op Calle Fernando nr. 26, (tel. 579-2091) gaan wij erheen en eten beide een stoofpotje geitenvlees, chivo met twee flessen Presidente en betalen 1.175 DOP of 33 €, een fors bedrag want op de prijzen vermeld op de kaart was 10% dienst (zelf gedaan) en 16% ITBIS (BTW) niet vermeld. Uiteraard zijn die 26% een extraatje voor eigen zak en wordt de BTW niet afgestaan aan de staat. Te duur. Men kan er ook dure Franse wijn bestellen.
Tip :
Ga zoveel mogelijk eten in een restaurant uitgebaat door Dominicanen want je betaalt enkel de prijs vermeld op hun kaart.
Ons morgenmaal namen wij vlakbij, rechtover het Montechico Hotel bij Restaurant Cocomar, tel. 579-3354. Voor 242 DOP kregen wij een lekker en uitgebreid ontbijt en kregen wat wij niet hadden opgegeten mee zoals men dat met Dominicanen doet. Voor wat wij gisteren in El Bistrot namen zouden wij hier 470 DOP hebben betaald, dienst en BTW inbegrepen. Wat een verschil en met terras aan zee en het zag er lekker uit.
Overnachten
Als wij bij valavond een kamer zochten stond Hervé van Los Jardines del Atlantico ons met zijn brommertje op te wachten. Na wat discussie kon ik de prijs van 900 naar 700 DOP brengen zonder ontbijt. Het hotelletje van vier kamers ligt op het Playa Juan de Bolanos op één km van het centrum. Het is wel proper, onder golfplaten en met een douche erbij maar eigenlijk niets bijzonders. www.elbistrot.com hotel.jardines@codetel.net.do tel. 579-2091 Hervé, een fransman, wil nog geld wisselen aan een ongunstige koers opdat wij dan “tijd zouden besparen”. Er was geen warm water zoals gezegd, enkel lauw en er zit bijna geen druk op. Het bed is van geen al te goede kwaliteit.
Tip :
Iets verderop, eveneens aan de Playa Juan de Bolanos ligt het Hotel Montechico, tel. 579-2565 en die vragen 750 DOP, badkamer, A/C, zicht op zee, zonder ontbijt. Het ziet er heel netjes uit en is waarschijnlijk een betere keuze.
Dag 9 – dinsdag 07/12/2004
Monte Cristi > Jarabacoa
Aktie
Na een lekker ontbijt in Cocomar reden wij weg nr.1 op richting Santiago, de tweede stad van de DR. Wij tanken nog eens vol aan 84 DOP/galon. Deze hoofdweg nr. 1 is heel goed geasfalteerd. Tussen Villa Elisa en Hatillo staan tientallen wegrestaurants gespecialiseerd in geitenvlees, chivo. In Navarete is het druk. Ik wissel in een bank € aan 35 DOP. In Santiago is het nog drukker en nergens staat een richtingsbord zodat ik veel moet navragen. Eens voorbij Santiago begint het centrale bergland en wordt het mooier. Iets voor het centrum van Jarabacoa slaan wij links af (staat aangegeven!) naar de Salto de Jimenoa, Na vier km bereiken wij de ingang waar wij 20 DOP/pp ingangsgeld betalen. Het voetpad erheen is misschien een halve kilometer en loopt voorbij een kleine elektriciteitscentrale en verder over een paar houten hangbruggen. De waterval is niet zo spectaculair als Salto el Limon en je mag er niet zwemmen. Een Kameroenees zangeresje die in Canada woont maakt er een paar opnamen voor haar nieuwe CD. www.munamingole.com
Dan rijden wij ongeveer vier kilometer over een bar slechte weg naar de Salto de Baiguate. Een jongeman van Politur, de toeristische politie, gaat mee van de parking naar de waterval. Men moet ingang betalen en het pad is heel goed begaanbaar. De jongeman bood ons aan ons te begeleiden tot Rancho Baiguate maar ik wist waar het was en verdacht hem van steekpenningen. Vandaag had ik 210 km gereden.
Eten
In ons hotelletje verwijst men ons naar restaurant La Herradura, calle Independencia esq. Duarte, tel. 574-4632. Ik heb eens guinea al vino (parelhoen) geprobeerd, lekker. Bij de afrekening had men zich vergist. Hier had men ten behoeve van de toeristen (wij waren de enigen) 26% bij de tarieven gevoegd, eerst met een “vergissing” die men op mijn aandringen met tegenzin had verbeterd. Dominicanen kunnen zich dergelijke restaurants niet meer veroorloven en wij waren dan ook de enige gasten. Aan een kiosk dronken wij een Presidente voor 50 DOP (= prijs voor Dominicanen) die in het restaurant het dubbel koste. De ITBIS (BTW) is onlangs van 12% naar 16% gestegen voor levensmiddelen.
Overnachting
In Hally Day vraagt men 500 DOP voor een kamertje maar het helse lawaai van de generator bevalt mij niet.
Er tegenover ligt California en zij vroegen 800 DOP zonder ontbijt. Het plafond is afgeschilferd en het ziet er vochtig uit.
In Rancho Baiguate vraagt men 2.950 DOP maar het is niet duidelijk of het avondmaal en ontbijt voor twee is inbegrepen. Het is ons te duur.
Uiteindelijk komen wij aan in Brisas del Yaque, calle Luperon, esq. Pelegrina Herrera, tel. 574-4490. Voor een kleine propere kamer, badkamer, TV zonder ontbijt betalen wij 700 DOP. De twee kapotte lampen moesten op mijn vraag worden vervangen.
In Hotel Pina Dorada, tel. 574-2820, Jarabacoa, pinadorada@codetel.net.do zijn wij niet geweest.
Dag 10 – woensdag 08/12/2004
Jarabacoa > Azua
Aktie
Vandaag tamelijk vroeg vertrokken richting El Roi. Deze weg staat op de kaart aangeduid als een hoofdweg maar is in feite een hel, het slechtste wat ik als chauffeur te verwerken zou krijgen. De 28 km deed ik in anderhalf uur! Maar de bergpanorama’s onderweg zijn enig mooi en er wordt door een paar originele dorpjes gereden die nog niet door het toerisme zijn verloederd. Van El Rio tot Constanza loopt een tamelijk goede asfaltbaan. In Tireo el Medio kan ik tanken. Er zijn niet veel tankstations in de DR, dus bijvullen! Constanza ligt in de bergen en dat voel je aan de temperatuur. Het is een tuinbouwcentrum en overal zie je kwekerijen van bloemen en groenten. In Constanza raden verscheidene DR chauffeurs ons af om verder te rijden naar Ocoa want de weg is nog slechter als de vorige en enkel berijdbaar met een 4X4. Ook de mensen van Politur ( tel. 539-3020) raden ons af naar Ocoa te rijden en raden ons aan over Bonao naar Sto. Dgo. Te rijden. Wij krijgen nog wat goede raad en een heerlijke Dominicaanse koffie en nog wat folders. Politur kun je steeds gratis opbellen op 1-200-3500 . Deze toeristenpolitie is zeer vriendelijk en behulpzaam.
Enkele adressen in Constanza :
Mountain Ranch, Colonia Espanola, tel. 539-2055, mountainranch@hotmail.com
Guaraguao Ranch, Las Neblinas, tel. 539-3333, www.ranchoguaguao
Mi Cabana Resort, Colonia Japonesa, tel. 539-2930, www.micabana.bizland.com micabana@hotmail.com
Altocerra, tel. 530-6181, c.matias@codetel.net.do
Op aanraden van Politur rijden wij terug naar El Rio, 21 km, en vervolgens naar Bonao, een goede weg. Daarna gaat het op de Carretera Duarte, #1, naar Santo Domingo, een grote omweg om uiteindelijk Barahona te bereiken. Een drankje kost in het binnenland veel minder dan aan de toeristische kust, soms de helft minder. Voor Sto. Dgo. Moet ik 15 DOP betalen als wegentol autostrade en na de hoofdstad nog eens hetzelfde voor richting Bani. In Sto. Dgo. Heb ik een uur verloren om steeds maar de weg na te vragen aangezien er in deze grote stad van 2 miljoen inwoners bijna geen richtingsaanwijzers staan. Het is een heksenketel om doorheen te rijden en iedereen rijdt voorbij, rechts of links maakt niet uit. Na het centrum is de weg heel goed tot Bani en nog verder tot Barahona.
Eten
Rechtover Cabañas Paradise hebben wij met twee chivo guisado (gestoofd geitenvlees) en een gedeelde fles Presidente genomen voor 260 DOP in een lokale comedor. Daarna nog naar een openluchtdancing geweest, twee kilometer terug, maar het was maar een dode boel.
Overnachten
In de vooravond komen wij aan in Azua en moeten overnachting zoeken.
Hotel Ramon (cabañas) vraagt 200-250 DOP maar het ziet er niet goed uit.
Wij kiezen voor Cabañas Paradise, tel. 967-4967, carretera Azua-San Juan km 7. Men vraagt 700 DOP voor een veredelde varkensstal, teveel ! Geen muziek, TV, koude douche, mierenstraat doorheen kamer, luide airco, enz.
’s Anderendaags merkten wij 1.5 km verderop Cabanas Illusiones op die er veel beter uitzag.
Dag 11 – donderdag 09/12/2004
Azua > Barahona
Aktie
Wij nemen ons ontbijt in een wegrestaurant, eenvoudig, degelijk en goedkoop. Camions razen voorbij in de dorpskern. Dominicaanse macho’s hebben geen respect voor de zwakke weggebruiker. Ik betaal 85 DOP/galon benzine regular. Wij willen vandaag rond het Lago Enriquillo rijden en in Barahona overnachten. Hoofdweg # 44 is (bijna) perfect tot Barahona. In Vicente Noble nemen wij een zijweg om de noordelijke oever van het meer te bezoeken. Van Vicente Noble tot Neiba komen we voorbij verscheidene kleinere dorpen met krankzinnig hoge verkeersdrempels en heel diepe greppels in de centra. Ik moet er keer op keer stapvoets overheen rijden. Hierdoor is de gemiddelde snelheid maar 40 km/uur. In Neiba had ik een drempel niet gezien en breek ik bijna de auto. Iets voor La Descubierta, op km. 29,7 richting Jimani staat op een onnozel bordje “Las Caritas”, de gezichtjes. Als je even hogerop (50 meter) kijkt zie je de eeuwenoude rotstekeningen van de oorspronkelijk uitgeroeide Taino-indianen. Het is mij niet gelukt om tot bij de grot te klauteren wegens grote rotsblokken, scherpe grote cactussen, te gevaarlijk. Ik stond twee meter onder de grot en moest dan terug. Ongeveer anderhalve kilometer verder links bevindt zich een parking. Dat is de ingang van een “nationaal park” Wij betalen elk 10 DOP als ingang. Er is niet veel te zien. Overal lopen grote leguanen rond of liggen te zonnen. Er ligt ergens een klein stinkend zwavelbad. Niet uitnodigend om erin te zwemmen maar wel gezond schijnbaar. Voorts liggen er een paar bootjes aan het strand die u eventueel naar Isla Cabritos (Geiteneiland) kunnen brengen, maar de parkwachters hadden er geen zin in op de middag. Wel om ons te begeleiden in het kleine park of naar las caritas maar dat kunnen wij op eigen gelegenheid. Alhoewel wij rond het meer reden is dit de enige plaats waar men de oever en de overkant kan zien. Deze dagtocht is dus niet aan te raden. Ongeveer vier kilometer verderop ligt het centrum van La Descubierta waar wij een pauze nemen. Bij Brahma ligt een soort pretpark met zwemkom waar de Dominicaanse jeugd graag vertoeft. In Jimani rijden wij drie kilometer verderop naar Malpaso, de grens met Haiti. Er is niets bijzonders te zien. Na het kopen van een fles Haitiaanse rum in niemandsland vervolgen wij onze weg naar Duvergé. Wij drinken voor 50 DOP een grote Bohemia i.p.v. een Presidente op een terras waar enkele welgestelde Haïtianen (mulatten) met sjieke terreinwagen ook aanwezig zijn. En het gaat hier veel vlotter dan langs de noordzijde. Bij Cabral rijden wij naar het raadsel van de Magnetische Pool. Het ligt zeker tien kilometer in de bergen van het dorp vandaan. Wij konden tot onze verbazing vaststellen dat de auto achteruitliep op een opklimmende weg. 293 km gereden.
Wissel
Bij BanReservas in Jimani kreeg ik 34 DOP voor een euro. Misschien krijgt men minder in de uithoeken van het land tegen de grens met Haïti omdat hier geen toeristen komen?
Eten
’s Middags eten wij in La Descubierta bij Brahma. Voor cabrito con arroz (geitenvlees met rijst) betalen wij ieder slechts 100 DOP en het is lekker; een eerlijke prijs.
In een fel verlicht restaurant/bar/, Los Robles, rechts op de weg naar Pedernales, voegt men bij de prijzen op de kaart nog eens 26% (enkel voor toeristen?)
S’ Avonds nemen wij een eenvoudig avondmaal aan een stalletje op straat voor ieder 100 DOP. Voor 100 DOP kopen wij een fles zoete Dominicaanse wijn gewoon uit nieuwsgierigheid. Niets bijzonders.
Overnachten
Het is al donker als wij aankomen in Aparta Hotel Gloria, Salomé Urena #35, Barahona, tel. 524-1924 Wij krijgen kamer 7 op de tweede verdieping met een wel zeer ruim terras met tuinstoelen, zetels, bed om te rusten, schommelstoelen. Voor ons aperitief kopen wij aan de receptie een klein flesje rum en cola voor 100 DOP en genieten van het uitzicht op het terras. Dit hotel is toch wel aan te raden. Wij betalen voor de kamer met badkamer, A/C, fan en TV, zonder ontbijt 600 DOP De uitbaatster wou niets afdoen van haar prijs. In Routard staat dat voor deze prijs het ontbijt is inbegrepen maar dat klopt niet.
Ik heb wel het Aparta Hotel Pontevedra, Carretera Paraiso, El Arroyo, tel. 341-8462 gezien. Uiterst mooie kamers/appartementen met kookgelegenheid, badkamer, A/C, enz.: heel netjes en verzorgd. Buiten zwemkom aan zee en mooie tuin. 1.800 DOP/kamer avondmaal en ontbijt inbegrepen. Hogere prijsklasse maar zijn prijs waard!
Dag 12 – vrijdag 10/12/2004
Barahona > Boca Chica
Actie
Als wij het hotelletje verlaten vragen wij aan de receptie om onze terugvlucht telefonisch te herbevestigen maar zij kan niet telefoneren en wij kopen een telefoonkaart met een code. Wij nemen bij haar nog twee pompelmoessappen die zij uit een grote bidon schenkt (60 DOP samen). Dan rijden wij een eindje langs de kust richting Pedernales. Regelmatig krijgen wij mooie panorama’s voorgeschoteld. Op 27 km van Barahona, in San Rafael, ontbijten wij in comedor Josefa aan een kleine waterval. Amper één kilometer verderop bergop ligt een parking met banken, tropische bloemen en een echt heel mooi panorama op de kust, palmen en felgekleurde bloemen. Dit mag je niet missen. Aanrader Terug in Barahona kan ik tanken aan 84 DOP/galon. Even voorbij Azua stoppen wij aan Parador Biyeya, ook hotel-restaurant en bestellen twee goede Dominicaanse koffie’s. Wij hoeven echter niets te betalen. De weg naar Sto. Dgo. Is heel goed. Ik kom behoorlijk goed door de grote stad doordat ik richting Las Americas, luchthaven volg. Vandaag 277 km gereden.
Eten
Rechtover ons hotelletje zie ik van op ons terras het Haïtiaans restaurant Plaza Brisa del Mar Caribe, tel. 979-1448, brisadelmarcaribe@free.fr Kreeften is hier de specialiteit en ik bemerk ineens een reclame voor Leffe. Hier is keuze genoeg aan restaurants in onze straat. Onze keuze valt op Cafeteria-Restaurante Rincon Tropical, calle Duarte 58, tel. 750-4526 De Dominicaanse uitbaters hebben het gezellig ingericht en ze berekenen enkel nog 10% bediening op hun tarieven. Wij hebben er een goede doradefilet gegeten met enkele biertjes voor 800 DOP.
Overnachten
In Boca Chica zoeken wij overnachting. Het hotel Hamilton lijkt ons wat te duur www.hotelhamilton.com Na nog een paar te dure luxezaken te hebben bezocht op de hoofdweg zoeken wij in het centrum. Wij belanden in Hotel Cachela, Duarte 24, tel. 523-5454 en betalen na afdingen van 1.200 uiteindelijk 1.000 DOP in de voornaamste winkel(toeristen)straat die op 100 meter gelijk loopt met het strand. Het hotel ligt boven een supermarkt. Op het terras genieten wij van onze cuba libre terwijl een menigte in de straat loopt. De kamer is proper, badkamer en TV en niet te duur voor een dergelijk bekende toeristenplaats. Ik mag parkeren op de privé-parking van een immokantoor. Een Haïtiaan komt bij mij brutaal parkeergeld eisen maar Politur help mij en zij moeten afdruipen. In de winkel beneden kan ik 10 pakjes Marlboro kopen voor 410 DOP.
Dag 13 – zaterdag 11/12/2004
Boca Chica > Bayahibe
Actie
In de supermarkt beneden kopen wij wat nodig is voor ons ontbijt en nemen dat boven op het terras. Juan Dolio is een toeristenoord voor de betere klasse. Veel (pseudo)Haïtianen bieden schilderijen te koop aan. In San Pedro de Macoris is een beetje industrie maar geen toerisme. Wij bezoeken de mooie witte kathedraal en drinken twee ananassappen voor 40 DOP. Twintig kilometer voor La Romana bevindt zich Cueva de la Maravilla maar de ingang is 200 DOP, teveel. Er komen bussen uit Punta Cana met geldverslindende toeristen. Omdat wij ruimschoots tijd hebben bezoeken wij nog Altos de Chavon bij La Romana. Een rijke Amerikaan heeft hier een Siciliaans historisch dorp gebouwd met kerkje en amfitheater, restaurants en een dure golfclub. Voor 230 DOP (6.5 €) krijgen wij in de golfclub twee koffie’s. Van op het terras hebben wij wel een mooi uitzicht op de rivier Chavon die beneden stroomt en op het golfterrein. Als je geen verteer doet (inkom gratis) is Altos de Chavon een aanrader.
Het Duitse Padi-center in Bayahibe biedt duiken aan, tel. 833-0003, www.scubafun.info In hun ernaast gelegen Villa Iguana kun je een kamer huren. www.villaiguana.de
Wissel
In een wisselkantoortje krijg ik 35.50 DOP voor één €, nauwelijks meer dan in de bank.
Overnachten
In Bayahibe zoeken wij overnachting. Bij het Duitse Casa Daniel, tel. 833-0010 is alles bezet. Ze bieden allerlei soorten duiken aan en een daguitstap naar de eilanden Catalina en Saona. www.casa-daniel.de Alle kamers waren volzet.
Ernaast in Trip Town vraagt men 600 DOP maar de kamer is niet zo ruim en netjes.
Tenslotte blijven wij in Hotel Bayahibe met propere badkamer warm en koud water, A/C, twee dubbele bedden, TV, ruim en netjes. De Dominicaanse uitbaters zijn vriendelijk. Wij betalen, zonder ontbijt, 700 DOP – een aanrader
Eten
In restaurant Bahia aan het strand zitten wij op een terras de zonsondergang te bewonderen bij een biertje. Wij krijgen een schaaltje van bananenchips. Ik heb toen uitstekende foto’s genomen van de ondergaande zon van onder een palmboom en enkele zeilbootjes op het water. Er wordt wel 26% berekend op de prijzen op kaart voor eten en drinken. Daarna nemen wij een uitstekend avondmaal in een mooi decor en krijgen nog twee grote Presidentes cadeau. Wij betalen samen 800 DOP ( 23 €). Aanrader !
Dag 14 – zondag 12/12/2004
Bayahibe – uitstap Boca de Yuma
Actie
Wij hadden wat langer geslapen omdat wij deze avond een nachtvlucht hedden en niet meer tijdig zouden terug zijn van een daguitstap omdat wij om 17 uur onze huurauto moesten teruggeven en het was nog een heel eind rijden. Aan de receptie belden wij de luchtvaartmaatschappij op om te herbevestigen. Maar de dame zei me dat we pas morgenavond zouden vliegen. Ik had graag een daguitstap naar het eiland Saona gemaakt maar alle boten waren reeds vertrokken (9.00-9.30 uur). Per dag maken honderden toeristen uit de resorts van de oostkust een daguitstap naar Isla Saona en ze komen met vele bussen naar Bayahibe. In het haventje liggen tientallen bootjes, catamarans en meer. De tocht kun je in Bayahibe zelf boeken en kost 55$ voor een dagtrip naar het eiland Catalina en Saona, terug om 17 uur. De enige mogelijkheid was dan maar een tochtje maken naar Boca de Yuma 45 km verderop. Bij aankomst zien wij weinig toeristen. Aan de monding van de Yuma liggen enkele vissersbootjes een foto waard. Het plaatsje is niet groot; er staan enkele hotelletjes en restaurants. Op een half uurtje hadden wij alles gezien.
Eten
In Bayahibe nemen wij ons ontbijt bij een Italiaan onder een tentzeil waar een paar stoeltjes en tafeltjes staan. Maar het is warm en het maakt dus niet uit.
Voor het middagmaal in Boca de Yuma valt ons oog op een druk restaurant waar veel welgestelde Dominicanen zitten. Bij de prijzen op de kaart wordt niets toegevoegd, geen 10% dienst en geen 16% BTW. Wij betalen samen nog geen 300 DOP voor heerlijke verse vis in een lekkere saus, inclusief twee grote Presidentes. Vis kost 150/lbs, inktvis 220 per plat, lambi 220, salpicon 240 en garnalen 350. El Gran Salpicon, Calle El Malecon, tel. 343-3082 in Boca de Yuma : AANRADER ! Vijftig meter verder ligt een groot terras-dancing. Aanvankelijk zitten er niet veel mensen maar in de late namiddag komen er steeds meer Dominicanen bijzitten. Aan goede muziek en dans ontbreekt het niet.
Voor het avondmaal gaan wij in Bayahibe eerst naar La Punta. In onze reisgids Routard staat dat er schotels zijn vanaf 150 DOP. Maar op de kaart start het vanaf 250 DOP + 26%. In deze toeristenval trappen wij niet. In restaurant La Callecita de Dominic eten wij spaggetti met lambi (groot schelpdier – smaakt zoals wullok), kost 360 DOP inclusief 10% dienst. De jongeman is vriendelijk maar de opdienster heeft er geen zin in en snauwt ons zelfs af. – AFRADER !
Overnachten
Wij overnachten nogmaals in Hotel Bayahibe omdat wij er tevreden over zijn. Ik mag zelfs mijn email gratis nakijken. Ik had niet genoeg DOP meer en mocht betalen in € (700 DOP = 20€).
Dag 15 – maandag 13/12/2004
Bayahibe > Luchthaven
Actie
Teneinde goed uitgerust te zijn slapen wij lang. Na een korte babbel met de vriendelijke Dominicaanse uitbaters van het hotel rijden wij richting Higuey om dan naar Bavaro te rijden. Er is geen kustweg in het oosten. Men moet steeds via Higuey omrijden. Op km 10 La Romana – Higuey stoppen wij aan Parador Isomar, fel gekleurd in geel en rood. Beneden is een winkel met dranken en snacks en ernaast een overdekte bar-dancing. Boven de winkel eten wij eenvoudige maar stevige creoolse kost voor 250 DOP totaal. Het is middag en er zitten wel dertig animeermeisjes uit de bar te eten. Zij krijgen hun procent aan de drank die zij bestellen en verdienen nog een extraatje als ze met een klant meegaan naar een “Cabaña” (motel, kamer per uur – je begrijpt wel) die verderop ligt. Gelukkig wordt ik niet door alle dertig benaderd want er is een dame bij mij. Via het drukke provinciehoofdstadje rijden wij naar Bavaro en drinken nog een fruitsap op het strand, kopen nog enkele drankjes en broodjes want op de luchthaven is niets bijzonders te koop.
Om 17.15 uur komen wij, na navragen en zoeken want er staat geen adres op onze papieren van Europcar, aan. Ik moest eigenlijk de wagen terug aanbieden om 10.00 uur maar doordat ik op 01/12 bijna de ganse dag moest wachten op een vervangwagen laat men het zo ter compensatie. Mijn wagen is in orde en ik betaal met mijn Visakaart. Vandaag 200 km gereden en totaal op de DR ongeveer 3.500 km op meestal slechte wegen met veel gaten en enorm veel hoge drempels. Onze vlucht is pas om 23.30 uur en van Europcar mochten wij eerst iets eten in het centrum, men zou ons om 19.30 uur, twee uren later oppikken en naar de luchthaven voeren. Maar Véronique had er geen vertrouwen in en dacht dat ze ons wel zouden vergeten en dan konden wij een dure taxi betalen (ze had misschien wel gelijk want Dominicanen kun je op dat vlak niet vertrouwen). Wij besloten dan maar dat ze ons dadelijk gratis naar de luchthaven zouden brengen; zeker is zeker. Om 18.30 uur kwamen wij aan op de luchthaven. Onze vlucht naar Brussel was normaal om 23.30 uur maar later verscheen bestemming Amsterdam en zou vertrekken om 0.30 uur en werd nog eens verlaat naar 1.30 uur. Op de luchthaven van Punta Cana waren enkel twee standjes open die bier verkochten en een platgedrukt broodje en natuurlijk rum (duur). Bij het navragen van informatie op de luchthaven aan de verantwoordelijke hostess ontmoette ik er een Vlaamse dame waarmee wij vroeger bevriend waren maar uit het oog verloren waren. Wat is de wereld toch klein !
Er staat veel volk en in de aankomsthal staat niet één stoel of bank. Iedereen zit of ligt op de marmeren grond, schandalig voor de luchthavenuitbater ! Eindelijk is het vliegtuig van Holland Exel aangekomen uit Varadero (Cuba) en mogen wij inchecken. Het gaat vrij vlot zonder problemen want ze willen de toeristen niet afschrikken. In de vertrekhal stonden wel stoelen maar de taxfree shop stelde niet veel voor en het was één grote bouwwerf. Gelukkig heb ik door ervaring geleerd te kopen tijdens de reis en niet op de luchthaven.
Tip
Wij rijden voorbij de luchthaven maar het is er rustig. Plots bemerk ik een Cabaa die dicht bij de luchthaven ligt, een enige gelegenheid voor wie laat aankomt en een onderkomen zoekt en het is 24/24 open.
Cabanas Marturis, carretera Punta Cana km 17, tel. 552-0808. Kost 1.000 DOP/nacht. Vanaf middernacht 700 DOP en 400 DOP voor 4 uren. Het is 4 minuten van de luchthaven en een taxi rekent 150 DOP erheen.
Overnachten
De vlucht zou negen uren duren met een tijdsverschil van vijf uren (in de winter). Ik heb goed geslapen. De dekentjes van het vliegtuig mochten wij meedoen – niet wasbaar, uit recyclagemateriaal.
Dag 16 – dinsdag 14/12/2004
Vlucht HXL 872 Punta Cana > Brussel
Actie :
Na negen lange uren op het vliegtuig landden wij om 10.30 uur (DR-tijd) en om 15.30 uur Belgische tijd in een mistig en koud België aan. Van de douane moet ik mijn reiszak opendoen. Er zitten twee flessen rum en twee sloffen sigaretten in. “Zit er niets in de andere bagage?” vroeg de man. Ik antwoordde negatief en wij konden gaan. Pas op het treinperron werd het ons duidelijk hoe koud het hier wel was. Pas om 19.00 uur kwam ik thuis; het was amper 1° C, mistig en donker.
MEER INFO?
Erik Trenson