Guine Bissau

GUINE-BISSAU – 1994

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Planning

Mijn eerste reis buiten Europa had ik twee jaar voordien gemaakt naar Mongolië.  Kort nadien werd ik uitgezonden naar Nigeria maar dat was om te werken. Dit is mijn eerste vakantiereis naar Afrika en wou graag  Senegal en Gambia bezoeken, twee landen die makkelijk en veel bereisd worden.  Ik ben heen en terug gevlogen naar Senegal, heb met openbaar vervoer Gambia bezocht en daarna de Casamance terug in Senegal.  In Ziguinchor ontmoet ik een Duits koppel die ook Guiné-Bissau willen bezoeken.  En we gaan samen.

 

 

Visum

De ambassade is gelegen op Rooseveltlaan 70 – in Brussel.  ambaguibissaubrux@hotmail.com tel. 02/290 5181  , na te kijken want het adres verandert regelmatig.  Ik was niet van plan het land te bezoeken maar gezien het zo dicht bij Ziguinchor ligt en men hier makkelijk en goedkoop een visum kan aanvragen ben ik samen met een Duits koppel erheen gegaan.  Guiné-Bissau is een arm land en heeft maar weinig ambassades wereldwijd.  Ze hebben een ambassade in Banjul, Dakar, in Brussel en nog een paar landen.  In Dakar kost het visum 10.000 CFA.  Op hun consulaat in Ziguinchor, eerste verdieping van Hotel Tourisme, heb ik 5.000 CFA betaald Ik had twee pasfoto’s nodig en ik kreeg direct mijn visum voor een maand.  https://www.guinee-bissau.net/formalites_guinea_bissau.php

 

 

Geldzaken

CFA werden niet aanvaard in Guiné-Bissau, enkel hun eigen pesos.  Voor honderd FF kreeg ik toen 200.000 pesos. Langs de weg en aan de grens kon ik geld wisselen.  Intussen werken ze ook met CFA.

 

 

Vluchten

Ik had een vlucht heen en terug geboekt naar Dakar, Senegal.  

 

 

Reisweg

Van uit Ziguinchor, Senegal met openbaar taxi-brousse naar de grens van Guiné-Bissau gereden. Vervolgens via Selety (grens)  en Santo Domingo, Cacheu, Canchungo naar Bissau gereden.  Er is niet veel verkeer maar er rijden wel taxi-brousse.  Ik was er drie dagen in april 1994.  Ik had een Lonely Planet mee van West Africa maar over het land stonden maar een paar bladzijden beschreven en de informatie en prijzen waren achterhaald.  

 

 

Informatie

 

www. Africa.com/guinea-bissau-travel-guide  

https://www.le-voyage-autrement.com/guinee-bissau/guide-de-voyage

https://www.responsibletravel.com/holidays/guinea-bissau/travel-guide

http://www.voyageplus.net/guinee_bissau.html#carnets

https://www.lonelyplanet.com/guinea-bissau

http://westafricatravelguide.com/guinea-bissau/

https://wn.com/guinea_bissau

 

 

 

REISVERSLAG

 

Je gaat best naar de taxi-gare ‘s morgens.  Neem nooit een car-rapide want die stoppen overal en zijn NIET rapide.  In een taxi-brousse ben je steeds met zeven personen en het is beter en vlugger.  Van Ziguinchor naar Bissau betaalde ik 2.500 CFA heen en terug 4.000 CFA.  Er zijn twee veerboten te nemen ( 2.000 en 3.000 pesos).  Beide trajecten duren elk ongeveer een half uur plus een half tot één uur wachttijd.  Het ganse traject van naar schatting 150 km duurt ongeveer zes uur.  Het landschap onderweg is prachtig: onophoudelijk palmenwoud en groene bossen, geen industrie, een paar dorpen onderweg en vooral rustig.  In tegenstelling met wat Lonely Planet beweert is de weg Ziguinchor via São Domingos, Cacheu en Cachungo naar Bissau uitstekend en zonder één enkele put in het wegdek.

 

Bissau : Gegeten bij Dom Bifana, Avenida do Brasil, tel. 214088 of 214199.  Men spreekt er frans.  Uitstekende schotels van gegrilde vis of vlees met rijst en passende saus.  Voor 170 BF had ik een grote lekkere gegrilde bica met frietjes en een biertje.  Je zit er ‘s avonds netjes in tuinmeubelen.  Verzorgd.  Op het terras van het café op de Praça dos Herois is het gezellig om te vertoeven.   

 

Bezienswaardigheden : Er zijn er niet veel in Bissau.  Maar overal zie je nog de vervallen koloniale bouwstijl van de Portugezen.  Vooral de ambassadegebouwen op de Avenida da Unidade zijn prachtig.  De gebouwen aan het havenkwartier zien er wat vervallen uit.  Reizigers die van uit Bissau per boot de eilanden Bubaque en Bolama bezochten waren opgetogen over de prachtige natuur.  Vooral Bubaque heeft alle troeven in handen om de volgende toeristische hit te worden.  Thans zijn er nog lege en maagdelijke palmenstranden.  Guiné-Bissau is één van de armste landen ter wereld, het bezit geen grondstoffen of industrie.  Maar het is er rustig, weinig verkeer, groen en een prachtige natuur.  Een land met toekomst in het toerisme.  Spijtig dat ik door tijdsgebrek de Bjagos eilanden niet kon bezoeken.    

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.