Peru
PERU – 2015
VOORBEREIDING
Planning
Ik had al heel wat gereisd maar was nog niet in de Andes geweest. Dus maakte ik een plan om Ecuador, Peru en Bolivia te bereizen. Ik zou ook de Galapagos eilanden bezoeken. Er zijn voldoende reisboeken over die landen en het internet staat vol met bijkomende informatie. Ik las reisgidsen over de drie landen en stelde een reisplan op. Ik zou beginnen in Ecuador en eindigen in Bolivia.
Visum
Er zijn geen visa vereist voor de drie landen, een geldig reispaspoort is voldoende. Voor zover mij bekend is in heel Latijns Amerika geen visum vereist behalve voor Suriname.
Geldzaken
Ik had cash dollars bij mij om ter plaatse om te wisselen of om desnoods een hotelletje te betalen. Euro worden niet aanvaard in hotels, men kan ze wel omwisselen op wisselkantoren en banken. Bovendien zijn er in de steden voldoende ATM om geld af te halen.
Vluchtplan
Men kan niet rechtstreeks van Brussel naar Ecuador vliegen. Ik geef er de voorkeur aan om uit Brussel te vertrekken want dat is makkelijker en spaart tijd. Veel vluchten vertrekken in Madrid. Mijn keuze viel op een vlucht met KLM omdat ze rechtstreeks naar Quito vliegen. Van Quito vloog ik naar de Galapagos en terug in Quito vloog ik door naar Lima. Van Santa Cruz, Bolivia kan ik mits een tussenstop in Sao Paulo rechtstreeks naar Amsterdam vliegen. Dit is de goedkoopste mogelijkheid. Het hele vluchtplan kost 1.512 euro.
Reisweg
Reisweg in Peru : Lima, Cuzco, Pisaq, Valle Sagrado, Urubamba, Ollantaytambo, Aguascalientes, Machu Pichu, Arequipa, Colca, Cusco, Puno, Titicaca
Informatie
Reisgidsen Lonely PLanet, Footprint en Rough Guides.
www.palacioarzobispaldelima.com
REISVERSLAG
Vrijdag 23/10/2015
Reisweg: Verkenning van Lima.
Ik heb mijn ontbijt genomen in mijn hotelletje in een klein zaaltje op de derde verdieping. Het was er zeer druk omdat er ook nog een groep aanwezig was en Doña Rosalia stond er alleen voor. Ze is tachtig jaar en met haar klein pensioentje van 700 PEN (soles) is ze wel verplicht om verder te werken zolang ze leeft. 1 euro = 3.66 PEN, dus nog geen 200 euro per maand. Ik heb haar zelfs geholpen. Daarna ben ik naar de kerk San Francisco gelopen en bezocht. Zoals steeds zijn kerken mooi versierd in Latijns Amerika. Ik heb een koffie gedronken in het sfeervol café El Cordano op Jiron Ancash. Dan kom ik op de Plaza Mayor. Het Aartsbisschoppelijk Paleis is rijk gedecoreerd met een in hout uitgesneden grote erker dat mooi samengaat met de sierlijke koloniale bouwstijl. Binnen in dit statig gebouw waan ik mij in een andere eeuw. Een bezoek aan de kathedraal is natuurlijk een must en binnenin ligt op een sokkel het graf van Pizarro, de “ontdekker” van Peru. De kathedraal is prachtig, indrukwekkend en er naast is er een museum met vertrekken van de bisschoppen, veel oude schilderijen en prachtige houten beelden en veel religieuze voorwerpen in zilver en goud. Een combiticket Aartsbisschoppelijk paleis en kathedraal kost 30 PEN. Uit een automaat kan ik makkelijk geld halen. De Plaza Mayor is prachtig, overal waar ik om mij heen kijk zie ik oude paleizen met houten balkons in rijkversierd houtsnijwerk. Tegen de middag is er de aflossing van de wacht bij het Presidentieel Paleis; de wachters zijn nogal kitscherig gekleed maar de vertoning verdient toch wel enige aandacht met de muzikale taptoe erbij. Over de middag ga ik ergens lunchen : ik eet graag en ceviche, een schotel van gemarineerde zeevruchten. Veel souvenirwinkeltjes in de toeristenzone. Ik verken Lima en zijn vele kerken, musea en paleizen. In mijn straat Jirin Azangaro 260 ontdek ik het Casa Belga waar men Belgische bieren kan proeven en er is ook een restaurant bij www.casa-belga.com Er is een groot aanbod en Ik voel mij hier thuis. Men is er vriendelijk en het is hier gezellig en leuk. Op een reisbureautje naast mijn hotel vroeg men 118 $ voor de trein naar Machu Pichu. Op straat zit een schoenpoetser van wiens diensten ik gebruik maak en als ik hem vraag welk product hij gebruikt om mijn schoenen zo te laten blinken toont hij mij prompt een doosje zeehondenvet uit Nederland.
Overnachten:
Hotel España 105 Lima 1 tel; (0051-1) 4279196/4285546 www.hotelespanaperu.com info@hotelespanaperu.com Het interieur is wel prachtig en het is heel centraal gelegen. 20 $ voor taxi van de luchthaven naar centrum Lima, 17 km. Ik kon hier in USD betalen en kreeg PEN als wisselgeld. Geen toiletpapier, niet proper, bende luidruchtige schoolkinderen. Het hotel krijgt geen hoge score behalve voor hun centrale ligging.
Zaterdag 24/10/2015
Reisweg: vlucht naar Cuzco.
Op straat probeerde de jongen van de receptie mij te helpen om een een taxi te vinden die licentie heeft om mij naar de luchthaven te brengen. Veel taxi’s hebben geen vergunning om naar de luchthaven te rijden en zetten je dan een heel eind ervoor af waarna je verder te voet moet met al je bagage. Op zaterdag duurt de rit een half uur en tijdens de week makkelijk een uur. Ik ben nogal vroeg op de luchthaven en neem er een ontbijt. Sommigen checken in met een fiets in een doos en anderen met 4-5 zware koffers. Voor mij is een klein rolkoffertje voldoende. Tijdens de vlucht had ik super zichten op de Andes. Aangekomen in Cuzco vragen de taxichauffeurs – aasgieren – 40 PEN en iets verder van de luchthaven weg op straat nog 15 maar ik neem de bus naar het San Blas Plein voor 4 PEN. Van de bushalte moet ik nog een klein eindje lopen naar mijn hotelletje. Overal liggen er nog ouderwetse keienstraatjes en er lopen heel veel toeristen op straat, verder veel winkeltjes en restaurants. Ik kon hier uitstappen naar Machu Pichu boeken of andere dagtrips. Een combinatieticket voor musea dat dertig dagen geldig is kost 30 PEN. Ik bezoek vandaag de kerk van San Blas met zijn gouden altaar. Dan verken ik nog de nauwe steegjes en pleintjes van Cuzco waar ik prachtige tafereeltjes ontdek: veel Peruanen verkopen wol en breiwerk of fruit in de Cuesta of op het San Blasplein. Ik bezoek het rijkversierd Palacio Arzobiscopal en op de trappen van de Catedral wordt er gedanst en verkoopt men bloemen en ‘s avonds is er prachtig vuurwerk op het verlicht plein, is heel aangenaam en relax. Cuzco is een wondermooie stad zowel overdag als ‘s avonds.
Overnachting in Cuzco :
Hospedaje San Blas, Cuesta San Blas 526, Cuzco. Tel. 00-51-84-225781/244481 www.sanblascuzco.com Een single kamer met bad kost 90 PEN maar ik neem een eenpersoonskamer zonder bad (is beneden) en die kost 50 PEN ongeveer elf euro. Op mijn kamer staat een dubbel bed en dan nog eens een tripel bed voor mij alleen. Netjes, ontbijt inbegrepen, gratis internet, en wifi op mijn kamer.
Zondag 25/10/2015
Reisweg: Daguitstap met bus naar Pisaq, Ollantaytambo Ruins, Urubamba, Chinchero.
Na mijn ontbijt heb ik nog even nagekeken of ik goedkoper kon logeren in de omgeving maar dat is niet het geval. Ik kon nog net met een bus mee op daguitstap, 40 PEN, ongeveer tien euro en 70 PEN voor ingang op 4 sites. Na een tijdje stoppen we hoog bij de uitkijkpost (mirador) Taray met prachtig zicht op een vruchtbare vallei. Daarna reizen we door de Valle Sagrado naar onze eerste site, Pisaq. Het was een hoog bergdorp versterkt met een Inca citadel, prachtige locatie in de bergen. De huizen waren opgetrokken met grote plaatselijke stenen en zijn nu goed hersteld om zo toeristen aan te trekken. De citadel was goed uitgebouwd en versterkt en men kan de ganse vallei en de omgeving gade slaan. Buiten de site liggen eeuwenoude terrassen waar nu nog graan wordt verbouwd. We rijden door de Valle Sagrado een uur door naar Urubamba waar we een middagmaal in buffetvorm nemen, 30 PEN. Op de parking staan tientallen bussen. Hier worden door de lokale vrouwen kleurrijke tapijtjes en breiwerk aangeboden. Ik heb hier mijn garderobe die uit T-shirts bestaat aangevuld met een degelijke wollen trui. Daarna rijden we naar de Inca citadel van Ollantaytambo waar ik veertig minuten omhoog klim tussen de nauwe straatjes en de ruïnes en wordt beloond met een ruim zicht op de omgeving. Er liggen veel ongelijke trappen en ik voel goed de ijle lucht en ik moet soms stoppen om op adem te komen. Weerom zijn er hier veel bussen met toeristen uit het nabije Cuzco. Daarna rijden we door de Altiplano, de Andes hoogvlakte, met mooie landschapen, lama’s en vooral besneeuwde bergtoppen in de verte. Na een uur komen we aan in Chinchero, en typisch hoogland dorp waar op het dorpsplein een coöperatieve van dames die er hun hand gebreide wollen alpaca mutsen en truien verkopen. De dames zijn gekleed in hun typische klederdracht, prachtig. Een wever toont ons hoe het moet. Het is inmiddels donker maar in Paucartambo stoppen we nogmaals om een oud Indiaans wondermooi kerkje te bezoeken.
Overnachting:
Nogmaals in Hospedaje San Blas, Cuzco.
Ik had al uitgekeken naar een ander hotelletje met een badkamer maar die kosten 80-120 PEN maar die zijn niet steeds even netjes. Onvriendelijk aan receptie, afrader.
Maandag 26/10/2015
Reisweg: Treintje naar Aguascalientes.
Ik vroeg deze morgen een factuur voor het bedrag dat ik gisteren had betaald voor mijn kamer maar ze hadden toen geen zin om een betaalbewijs te schrijven “mañana” klonk het. Deze morgen beweerde de dame van dienst dat ik niet had betaald en kon mij de beelden van de camera tonen argumenteerde ze. Ik drong aan maar ze kon de beelden niet tonen. Ik heb dan direct bij een ander hostal ingecheckt en ben dan vlug naar mijn gereserveerd treintje gereden want ik had al teveel tijd verspeeld bij mijn vorig verblijf. Met een taxi begaf ik mij naar Avenida Grau naast de Puente Grau, dan reed ik met een collectivo naar Ollantaytamba waar ik net op tijd aankwam om in mijn treintje te stappen. De ganse rit had mij 11 PEN gekost, een peulschil. Ik had vooraf rechtstreeks enkele mails gezonden aan Perurail www.perurail.com en had een goed contact met de heer Calderon reservas@perurail.com van de directie en via hem reserveerde ik mijn treinticket Vistadome heen en terug naar Machu Pichu: 134 $ en na betaling ontving ik mijn vouchers online. Tot mijn grote verwondering zat ik op de eerste rij op plaats nr. 1 ! Zo kon ik alles uitstekend volgen en het gaf mij een goed gevoel. Er was aanvankelijk wat zon en daarna een mystieke mist maar de trage rit omhoog was gewoon onvergetelijk. We reden traag door de bosjes en deze fantastische rit duurde zo anderhalf uur. De passagiers die achter mij zaten in de wagon zaten achter veel glas zodat iedereen heel goed kan zien. Het landschap buiten is fantastisch, we rijden naast een riviertje, langs velden, voorbij zwaaiende spoorwegarbeiders. Aguascalientes is een kleine artisanale markt voor toeristen. Ik had mijn hotelletje van thuis uit gereserveerd. In het dorp gelopen, spoorlijn = dorpsstraat op een verhoogde berm. Op het plein wordt gedanst om de toeristen te verwelkomen. Ik had het wat koud, ging op een terras van een café zitten en kreeg al vlug een poncho. Ik heb ceviche de trucha gegeten, lekker. Daarna heeft het water gegoten en zat ik alleen op een gemeenschappelijke kamer van vier.
Overnachting:
Casa Machu Pichu Hostel in Aguascaientes. Tel. (084)211-386 www.machupicchuhostelcusco.com Ik betaalde 20 $ voor twee nachten incl. Ontbijt.
Dinsdag 27/10/2015
Reisweg: Bezoek Machu Picchu vooraf in België geregeld.
Na mijn ontbijt ben ik naar de bushalte gegaan, er was om acht uur reeds een lange rij aan het tickethokje. Ik moest 2 X 12 USD betalen voor het busje omhoog en terug. De afstand van Aguascalientes naar de site Machu Picchu is ongeveer negen km en duurt 20 minuten. Alles is hier zeer duur en men maakt er misbruik van. Aan de ingang van de site terug een lange rij wachtenden voor mij, mijn uitgeprint ingangsticket werd afgestempeld. Eerst ging het hogerop, pijlen gevolgd met gids en groep ongeveer twee uren. De site is indrukwekkend, sublieme panorama’s met hoge bergen en diepe dalen. Ik heb lang boven gezeten op een rustig plaatsje en genoten van deze overweldigende natuur en de site. Dat er heel veel toeristen rond lopen kun je wel bedenken maar op sommige plaatsen is het minder druk en doenbaar. Op de hele site is er geen toilet, wel er buiten maar dan kun je er niet meer terug in. In de late namiddag heb ik lang op een bankje onder een afdak gezeten. Het regende licht en de meeste bezoekers waren reeds vertrokken en toen kwamen de lama’s tevoorschijn om op de schaarse plekjes, terrasje waar er gras stond te komen grazen. Tegen vier uur had ik alles goed bekeken en heb ik het busje terug naar Aguascalientes genomen. In de bar Feliz Indio een biertje gedronken en in de eetstraat een menu met koude frieten gegeten. Gelukkig was de cocktail Peru libre beter. Het was een mooie dag: de pracht van Machu Picchu beschrijven is onmogelijk, je moet het gezien hebben.
Overnachting :
Casa Machu Pichu Hostel in Aguascaientes.
Woensdag 28/10/2015
Reisweg: Terug naar Cuzco
Ik had geslapen tot negen uur en voelde mij moe, duizelig en had hoofdpijn en geen eetlust: dit is duidelijk hoogteziekte. Om 10.25 uur moest ik op het perron zijn om mijn treintje terug naar Cuzco te nemen. Tot mijn verbazing zat ik terug op de eerste rij met een IJslander naast mij die zat te slapen en geen foto’s nam. Zou die ook hoogteziekte hebben ? Hij had 120 USD betaald voor een taxi van Cuzco naar Ollantaytambo en ik zei hem dat ik die verplaatsing deed voor omgerekend enkele euro’s. Het is een beroepsvoetballer die geld in overvloed heeft. Samen uit Ollantaytambo een taxi naar Cusco genomen en toen hij er aankwam vroeg hij of ik wist waar er een Mac Donald was. Van de Plaza de Armas moest ik mij voortslepen naar mijn gereserveerd hotel. Ik was ziek en heb nogmaals geslapen van 4-9 uur. Ik had geen zin om de resterende drie musea op mijn ticket te bezoeken. ‘s Avonds toch nog goed gegeten in het Peruaans restaurant Papapacho op het San Blasplein. Er was veel volk op straat alhoewel het fris was.
Overnachting:
Hospedaje Mirador Sambleño, Calle Carmen Alto 114, Cusco. www.miradorsambleno.com tel. 084 262979 Het interieur oogt mooi maar er is geen warm water. Ik betaal 40 PEN voor een kamer met badkamer. Goed geslapen. Geen ontbijt genomen want ik vertrok te vroeg.
Donderdag 29/10/2015
Reisweg: Bus naar Arequipa.
Om 6.30 uur vertrokken in het hotel en met een taxi naar het busstation gereden. De chauffeur vroeg voor een ritje van vijf minuten 8 maar ik gaf hem 5 PEN. Tien minuten later vertrok ik met een bus van Flores naar Arequipa, een rit van tien uren voor 30 PEN, niet in verhouding met de taxirit. We stopten in Juliapa om er een halve vrachtwagen verse bebloede stinkende koehuiden te lossen uit de laadbak van de bus onder mijn zetel. De straten zitten vol diepe kuilen, Afrikaanse toestanden, foei burgemeester. Daarna hebben we nog vijf uren verder gereden door de desolate hoogvlakte (altiplano). Soms is er een besneeuwde berg in de verte, soms eens een puffende vulkaan, soms gaat het door kleine dorpjes met kleine huisjes en veldjes met enkele alpaca’s. Maar meestal is er niets te zien en is het tamelijk vlak. Bijna in Arequipa bevindt zich een grote cementfabriek die heel vervuilend werkt. De weg naar Puno is behoorlijk geasfalteerd. Tegen vijf uur komen we aan in Arequipa, na een tocht van ongeveer tien uren. Arequipa is een drukke witte stad, veel verkeer. Mijn taxichauffeur vertelde mij dat het hotel waar ik wou heengaan in een onveilige buurt ligt en hij wou mij ergens anders afzetten, tegen commissie die hij daar ontvangt natuurlijk. Ik trap er niet in en blijf volharden. Tenslotte week hij nog af van het vast tarief maar ik gaf hem het vast tarief. Avondeten genomen in een volks restaurant in de straat.
Overnachting:
www.posadadelparque.com Poasada del Parque, Calle Daen Valdivia 238 in Arequipa, tel. 51-054-212275 www.parkhostel.net Het was reeds donker toen ik er aankwam. De receptie wou mij eerst een single verkopen aan 20 USD maar ik vroeg een bed op een slaapzaal wat 28 PEN kost. Zij kon mij geen ontvangstbewijs geven en ik antwoordde dat als ik geen betaalbewijs kreeg ik niet zou betalen. Ze wou wel direct geld, ik drong aan en tenslotte kreeg ik het op een briefje en met tegenzin zette ze er haar naam bij. Ze wou duidelijk de zaak belazeren. Maar wat als ‘s anderendaags de nachtwaker weg is en de collega erna mij vraagt om te betalen ? Zonder bewijs kan men nog eens betalen.
Vrijdag 30/10/2015
Reisweg: Daguitstap naar Colca vallei. Cabanaconde.
Vanaf 7.30 uur is er ontbijt op het dakterras met zicht op de besneeuwde vulkaan Misti. Het ontbijt is lekker. Bij de receptie vroeg ik informatie en men zei mij dat er geen bus was van Chivay naar Puno. (Er is wel een bus, vertrek om 13 uur www.4m-express.com) Er was wel een privé maatschappij aan 45 USD. Men wou mij een tweedaagse uitstap aansmeren voor 150 PEN, ongeveer 40 euro. Een Franse toerist deed het wel, vertrek om 03.00 uur in de morgen. Ik geloofde er niets van en wou mijn tijd er niet verder verliezen. Ik nam een taxi naar het busstation en betaalde 17 PEN voor de bus naar Cabanaconde, vertrek om negen uur en ik zou daar aankomen tegen vijf uur in de namiddag. De bus reed lang door de prachtige hoogvlakte, de altiplano. Op een gegeven moment zag ik in de verte de rokende vulkaan, de Sabancaya op 5.976 meter hoogte. Na een tijdje reden we door de mooie Colca Vallei, een supermooie diepe cañon waar wilde vicuña’s graasden tussen besneeuwde bergen en rokende vulkanen. Ik kon iets te eten en te drinken kopen op de bus. In Chivay stap ik van de bus en verken het dorp en maak een mooie wandeling rond het dorp en bewonder de unieke Colca vallei en het prachtig landschap. Daarna neem ik een andere bus naar Cabanaconde en aangekomen in het dorp heb ik informatie opgevraagd bij het hostal Valle del Fuego maar dat is nogal duur. Ik heb dan ingecheckt in bij La Casa de Pablo.
Overnachten:
La Casa de Pablo www.lacasadepablo.com tel. 986696178 Calle Miguel Grau in Cabanaconde. Ik betaal 20 PEN voor een single kamer met badkamer en ontbijt. De Franse eigenaars zijn vriendelijk en geven veel info. Een groep Fransen die er aankwamen gingen weg omdat er geen wifi was, dat is er wel bij Villa Pastor www.villapastorcolca.com Ik liep direct naar de mirador voor de zonsondergang. Een mannetje liep mij achterna in de straat en zei mij dat ik een ticket nodig had om in de Colca Vallei te mogen zijn: 70 PEN en hij gaf een echt ticket. Bij Villa Pastor kon ik USD wisselen in PEN. Ik betaal 10 PEN voor een Cuba libre en 10 voor mijn avondmaal. Ik was tevreden van dit hotelletje.
Zaterdag 31/10/2015
Reisweg: Mirador Cruz del Condor, Pampas Cañahuas, Puno.
Mijn wekker liep af om zes uur, ontbeten en met de bus van Reyna, vertrokken om zeven uur naar Mirador Cruz del Condor voor twee soles (PEN), een ritje van een half uur. De bus stopte bij het uitzichtpunt en reed dan verder. Ondertussen komen er bussen en dure toerbusjes aan en weldra staat een grote menigte te wachten op de condors. Velen hebben geen geduld of moeten verder en zien niet eens de condors uitvliegen. En na meer dan een uur vliegen ze dan toch uit, wat een statige dieren die met een groot gemak gebruik maken van de thermiek en hoog boven de Colca Vallei vliegen. Hun vleugelwijdte kan drie meter bedragen. Het is hier zo mooi in de hoge Andes bergen. Na twee uren komt de bus van de maatschappij Andalucia en ik stap op naar Pampas Cañahuas en zit aan de linkerkant want daar is meest te zien diep in de vallei. Ik had mijn ticket gisteren reeds gekocht. Ik heb op het laatste moment, tegen negen uur, twee condors links in de verte gezien en dan nog twee dichter bij. Een beetje ontgoocheling; er zijn nog maar weinig condors over. Om 9.30 uur komt de bus er aan en om 14.30 uur zou die aankomen in Pampas Cañahuas. We reden door het bergdorpje Yanque en langs de vulkaan Sabancaya en door de Pampa Jatun naar Pampas Cañahuas waar het op 4.300 meter hoogte nogal winderig was. Dit is eigenlijk maar een groot kruispunt waar niets te zien is behalve enkele eetstalletjes. Om 14.50 uur kwam de bus aan uit Arequipa en ik stapte op naar Puno en mocht vooraan zitten en moest 30 PEN betalen, niet correct zeiden enkele lokalen, moet 20 zijn. Tegen 19 uur kwam ik aan in het donker in Puno. Er zijn veel reisbureautjes en ticketverkopers. Ik regel meteen een halve daguitstap naar Uros aan het Titicaca Meer en de bus naar Bolivia in de namiddag. Avondeten genomen in restaurant Tradiciones, lekker. Het is Halloween en er liep een zee van verklede mensen en kinderen in de straten, heel leuk. Voor een paar soles kocht ik een CD van een lokaal orkestje.
Overnachting:
Lobo’s Inn, Jiron Libertad 451 in Puno. Ik moest 10 $ betalen, gaf een biljet van 20 en kreeg een oud vuil biljet van tien terug die de banken niet meer wilden aannemen. Ik kreeg een single kamer inclusief ontbijt. Onder mijn kamer op het derde verdiep was er een karaoke bar en er naast een dancing, luide muziek.
Zondag 01/11/2015
Reisweg: Titicaca en Copacabana (Bolivia).
Goed geslapen en na mijn ontbijt werd ik opgehaald in mijn hotel. Aan de kade kwamen direct twee zangers aan boord van de boot. We voeren een half uurtje door een vaargeul waar veel riet staat. Op het eilandje Uros kregen we uitleg over het leven op de rieteilanden. Er is zelfs een souvenirwinkeltje. Dan betaalde ik tien PEN extra voor een boottochtje op een echt rietbootje naar een ander eiland. Er is een klein restaurant waar men iets kan eten of drinken. Er staan overal kleine rieten huisjes en de bewoners lopen er in traditionele klederdracht ten behoeve van de toeristen. Alhoewel het heel toeristisch is ervoer ik het toch als een mooie belevenis. In zo een rieten huisje is het heel behaaglijk en het isoleert goed de koude. Na wat dans en muziek gaan we terug aan boord van de motorboot die ons naar de kade in Puno brengt door de rieten “straat”. Na een middagmaal in Puno vertrok mijn bus om twee uur en reed langs het mooie Titicaca Meer met bergen in de verte. De grens is niet ver af en Bolivia lonkt. Ik kon mijn strookje “stempel IN Peru” niet vinden, paniek maar mits een kleine boete kon ik toch Peru verlaten.